ChatGPT ar putea prelua din sarcinile a 80% din profesii. Care sunt cele mai vizate locuri de muncă

April 2, 2023
97 Views

OpenAI, compania care a creat popularul chatbot ChatGPT, a analizat implicațiile acestuia asupra ocupațiilor de pe piața muncii din SUA, scrie Euronews.

Studiul, realizat de cercetători de la OpenAI, OpenResearch și Universitatea din Pennsylvania, examinează „expunerea” sarcinilor de lucru la inteligența artificială, „fără a face distincție între efectele de creștere sau de înlocuire a forței de muncă”.

Prin „expunere”, cercetătorii înțeleg modul în care accesul la un sistem alimentat de GPT ar putea reduce cu cel puțin 50% timpul necesar unui om pentru a îndeplini o anumită sarcină de lucru.

Cercetătorii subliniază că analiza lor nu trebuie luată ca o predicție, dar au descoperit că aproximativ 80% din forța de muncă din SUA ar putea avea cel puțin 10% din sarcinile de lucru afectate sau preluate de tehnologia GPT – Generative Pre-trained Transformers.

Iar până la 20% dintre angajați ar putea avea afectate 50% din sarcinile lor. Ce locuri de muncă sunt cele mai „expuse”?
Pentru studiu, experții umani și inteligența artificială au calculat separat expunerea diferitelor ocupații. Oamenii au etichetat ca fiind complet expuse 15 ocupații, inteligența artificială, 86 de ocupații.

„Complet expuse” nu înseamnă că sarcinile lor pot fi în totalitate automatizate de aceste tehnologii, și că GPT-urile ar putea economisi lucrătorilor „o cantitate semnificativă de timp pentru îndeplinirea unei mari părți din sarcinile lor”.

Ocupațiile pe care oamenii le-au considerat expuse în proporție de 100% sunt următoarele: matematicienii contabilii și analiști financiari cantitativi scriitorii/autorii designeri de interfețe web și digitale.

Alte ocupații care ar putea beneficia într-un procent ridicat de implicarea IA enumerate de oameni au fost: realizatori de sondaje, traducători, specialiști în relații publice, zoologi.

În același timp, inteligența artificială a identificat următoarele ca fiind expuse în proporție de 100%:
-matematicienii contabilii și auditorii analiștii de știri, reporterii și jurnaliștii secretarii juridici și asistenții administrativi administratorii de date analiștii de politici privind schimbările climatice.

Leave A Comment

%d bloggers like this: