Mituri despre afecțiunea ficatului gras

March 24, 2023
161 Views

 

Boala ficatului gras poate afecta pe oricine. Dar există câteva mituri populare care merită dezbătute și analizate.

Boala ficatului gras, cunoscută și sub numele de steatoză hepatică, este o afecțiune caracterizată prin acumularea de grăsime în exces în ficat. De multe ori simptomele sunt ușor de ignorat sau nu se manifestă deloc. Ocazional, pacientul diagnosticat cu steatoză poate resimți oboseală sau durere în partea dreaptă a abdomenului. Complicațiile steatozei hepatice sunt serioase și pot include varice esofagiene, ciroză și cancer hepatic. Mulți oameni sunt dezinformați cu privire la boala ficatului gras sau încă mai cred miturile din popor legate de această afecțiune. Iată doar câteva mituri:

Ficatul gras apare doar la alcoolici

Greșit! Indiferent dacă consumi sau nu alcool, tot ai șanse să dezvolți afecțiunea numită ficat gras non-alcoolic. Cei care consumă alcool au într-adevăr șanse mai mari de a dezvolta steatoză hepatică, dacă depășesc doza zilnică recomandată. Specialiștii consideră că 2 pahare de vin (a câte 125 ml fiecare) pe zi reprezintă o limită sigură, în total nu mai mult de 14 pahare pe săptămână. În alte concentrații de alcool, această limită se traduce prin jumătate de halbă de bere sau un singur pahar de lichior sau alcool tare.
Dar există și alți factori de risc pentru steatoza hepatică. O dietă cu conținut ridicat de grăsimi saturate și zahăr poate cauza această afecțiune, pe lângă multe altele. Persoanele obeze sau care au diabet au cu 30% mai multe șanse de a dezvolta ficat gras decât persoanele sănătoase.

Alți factori de risc includ istoricul familial de steatoză hepatică, consumul crescut de medicamente pe bază de corticosteroizi, sarcina (mai rar) și pierderea prea rapidă în greutate. Ficatul gras non-alcoolic se dezvoltă uneori atunci când ficatul lucrează din greu să descompună grăsimile, caz în care se inflamează. Printre simptomele steatozei de acest gen se numără greața, vărsăturile, durerea abdominală și icterul (pielea devine mai galbenă). Netratată, steatoza poate duce la cicatrici permanente pe suprafața ficatului și insuficiență hepatică.

Ficatul gras nu este o afecțiune gravă

Ficatul gras, după cum sugerează și numele, este caracterizat prin acumularea de grăsime în ficat, peste 5% din mărimea totală a organului. Multe persoane cu ficat gras nici nu știu că au afecțiunea, întrucât simptomele sunt subtile sau nu se manifestă deloc. Dar dacă rămâne netratat, ficatul gras poate duce la consecințe serioase.

Leave A Comment

%d bloggers like this: