Screening gratuit pentru afecţiuni respiratorii, cardiologice, ORL şi oftalmologice duminică, în Parcul Central din Cluj

March 19, 2023
161 Views

​O campanie de screening gratuit pentru afecţiuni din sfera respiratorie, cardiologică, ORL şi oftalmologică, va fi organizat duminică, în intervalul orar 11:00 – 18:00, în Parcul Central din Cluj Napoca, clădirea Casino Centrul de Cultură Urbană, de către Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”.

Campania de screening gratuit este intitulată „Sănătatea ta, prioritatea noastră”.

Inițiativa aparține colectivului de medici rezidenți din specialitățile pneumologie, cardiologie, ORL și oftalmologie, alături de cadrele didactice coordonatoare de rezidențiat din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Acest proiect are ca scop sublinierea importanței diagnosticării precoce a bolilor cronice din sfera respiratorie, cardiovasculară, ORL și oftalmologică cu posibilele implicații și riscuri în afectarea stării de sănătate și implicit a calității vieții populației adulte din Cluj-Napoca.

”Testarea este gratuită, fără proceduri invazive, fiind efectuată de către medicii rezidenți implicați în derularea programului. Ne dorim ca pe viitor pacientul să ajungă din timp la medicul specialist, deoarece în spatele unor simptome respiratorii/cardiace, din sfera ORL sau oftalmologice se pot ascunde probleme care pot deveni invalidante sau care pot pune viața în pericol. Persoanele depistate în cadrul campaniei cu diverse probleme de sănătate, vor fi îndrumate către cabinetele de specialitate, în vederea stabilirii diagnosticului exact și instituirii cât mai precoce a unui tratament adecvat”, declară prof. dr. Doina-Adina Todea, medic primar pneumolog și coordonatoarea campaniei.

Grupul țintă este reprezentat de populația adultă de peste 18 ani din municipiul Cluj-Napoca. Aceștia, prin informațiile primite, vor fi:

-mult mai bine instruiți despre ce înseamnă o boală cronică și riscurile acesteia în lipsa prezentării la medicul specialist sau în lipsa unui tratament de specialitate;
-îndrumați să se prezinte în serviciile medicale specializate în stadii incipiente ale bolilor cronice, astfel încât se vor preveni complicațiile și spitalizările îndelungate, diminuându-se astfel povara economică a serviciilor medicale.

Campania are două arii de interes:

-una de informare cu privire la depistarea, diagnosticul și tratamentul bolilor cronice ale populației prin utilizarea de materiale informative;
-și o alta de monitorizare, prin testări gratuite pentru fiecare specialitate.

Pneumologie: determinarea volumelor pulmonare prin spirometrie, măsurarea nivelului de monoxid de carbon în aerul exhalat la fumători/nefumători, chestionare referitoare la gradul de dependență de nicotinică Fagerstrom, de somnolență diurnă în sindromul de apnee (scala de somnolență Epworth, STOP BANG), gradul de dispnee (scala mMRC și chestionarul CAT, chestionarul ACT).

Cardiologie: determinarea tensiunii arteriale, completare chestionare de screening patologie cardiacă.

ORL: efectuarea de otoscopie, acumetrie instrumentară și rinoscopie anterioară.

Oftalmologie: testarea acuității vizuale cu ajutorul testului Snellen, identificarea viciilor de refracție cu ajutorul autorefractometrului și corectarea acestora cu ajutorul lentilelor, măsurarea tensiunilor intraoculare, oftalmoscopia directă, oftalmoscopia indirectă.

 

Leave A Comment