Se schimbă facturile la energie electrică – ce date vor conține / Noi reguli și pentru furnizorii care emit cu întârziere facturile

March 17, 2023
182 Views

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunțat joi că a aprobat un ordin pentru simplificarea facturii de energie electrică, astfel că va exista un nou model. De asemenea, vor fi impuse reguli pentru furnizorii care emit cu întârziere facturile.

Conform ANRE, în şedinţa de astăzi a Comitetului de Reglementare a fost aprobat Ordinul pentru aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, a condițiilor generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal şi a modelului de factură aplicabil tuturor clienţilor casnici.

Ca urmare a noilor prevederi aprobate, facturile emise de furnizorii de energie electrică pentru toţi clienţii casnici pentru consumul de energie electrică vor respecta un nou model de factură.

Cum vor arăta noile facturi de energie electrică
Modelul de factură pentru clienţii casnici a fost simplificat şi va conţine:

-date de identificare şi contact ale furnizorului şi ale clientului,
-data de încetare a contractului,
-dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată,
-perioada de facturare,
-cantitatea totală de energie electrică facturată,
-preţul final facturat,
-valoarea totală de plată,
-data scadentă a plăţii,
-tva.

„Aşa cum am precizat la momentul iniţierii procesului de consultare publică, prin noile prevederi am simplificat modelul de factură, astfel încât elementele conţinute să permită clientului casnic o mai bună înțelegere a modului de determinare a valorii facturii, iar informațiile suplimentare incluse în anexa de la factură să îl ajute în gestionarea propriului consum de energie electrică”, spun reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în Energie.

Furnizorii care emit facturi pe o perioadă mai mare decât cea din contract, obligați să accepte eșalonarea plăților.

…..

Leave A Comment