Indemnizația lunară de concediu medical, inclusiv pentru sarcină și lăuzie, limitată la maximum 3 salarii minime brute pe țară

March 17, 2023
90 Views

Venitul lunar înscris în contractul de asigurare nu va putea fi mai mare decât valoarea a trei salarii minime brute pe țară pentru orice tip de concediu medical, inclusiv pentru sarcină și lăuzie, conform modificărilor și completărilor Ordonanței de Urgență nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate în ședința de Guvern de astăzi, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Valoarea unul salariu minim brut pe țară este în acest moment de 3.000 de lei. Practic, indemnizația lunară de concediu medical nu va mai putea depăși 9.000 de lei.

Totodată, venitul menționat va trebui să fie același cu cel înscris în declarația fiscală depusă în vedere plății contribuției de sănătate sau, după caz, cu media veniturilor lunare înscrise în declarație, arată reprezentanții CNAS.

Persoanele fizice, altele decât salariații și asimilații acestora, pot încheia opțional contract cu casa de asigurări de sănătate pentru concedii și indemnizații medicale. Cuantumul acestor indemnizații se stabilește în funcție de venitul lunar înscris în contract, pe baza unei formule de calcul, precizează CNAS.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: