Câți centimetri ar trebui să aibă talia, în funcție de înălțime. Detaliul care vă trimite la medic

March 8, 2023
87 Views

Câți centimetri aveți în talie? Întrebarea nu este pentru un concurs de frumusețe, ci pentru a calcula riscul cardio-vascular.

Centimetrii din talie sunt direct proporționali cu riscul că vasele de sânge să fie astupate. Cu grăsime.

Ce talie trebuie să am ca să nu fiu în risc cardiovascular? Ne măsurăm înălțimea. Să spunem 175 de centimetri. Se împart la 2. 87,5 centrimetri – cel mult trebuie să aibă circumferința abdomenului. Asta ca să nu sufere vasele de sânge. Și inima.

Dr. Laura Ene, medic primar diabet și boli de nutriție: „Dacă lucrurile astea ies din decor, atunci trebuie făcută o glicemie. Orice glicemie sare de 100 dimineața pe nemâncate prezintă un risc de a dezvolta diabet. Pentru că glicemiile între 100 şi 125 pun diagnosticul de prediabet, de toleranță alterată la glucoză.”

Grăsimea abdominală este un organ endocrin. Produce factori de inflamație. Așa apare toleranța alterată la glucoză sau rezistență la insulină. Hormonul insulină nu mai poate să își facă treaba.

Pancresul trebuie să muncească mai mult ca să bage zahărul din sânge în celule. Rezistența la insulină apare când celulele din organism nu răspund corect la semnalele de comunicare de la insulină.

La început, pancreasul secretă mai multă insulină pentru a menține nivelul de zahăr din sânge. Dar devine incapabil să dea insulină – pentru că se lovește de rezistența celulor. Crește glicemia.

Cum reglăm acest dezechilibru? Cu masa luată dimineața și la prânz. Fără ronțăieli între mese. Iar seara, nu mai târziu de ora 19, carne coaptă cu legume.

Dr. Laura Ene, medic primar diabet și boli de nutriție: „Nu cântărim, doar privin palma fiecăruia. O palmă de carne de pește este porția potrivită, iar dacă vorbim de carnea roşie – un pod de palmă. Vorbim de carne de porc, de ficăței, de vită, legume fără amidon, adică fără cartof și fasole. La fiecare 150 de gram de carne este foarte important să avem cel puţin 200-300 de grame de legume, tocmai ca acele legume să funcționeze ca o protecție.”

Carne coaptă plus legume verzi înseamnă că nu veți crește deloc glicemia seara. Este vital!

Foto : anamariavasile.com

Leave A Comment

%d bloggers like this: