Să ai grijă de sănătatea inimii tale nu este deloc o sarcină ușoară – pe lângă exercițiile fizice regulate, adoptarea unor obiceiuri bune în stilul de viață și controalele medicale periodice, este necesară și o dietă sănătoasă. Ce alimente trebuie să eviți pentru a-ți menține inima sănătoasă?
Pentru a-ți proteja inima, este să introduci în dieta ta câteva alimente care o ajută să fie sănătoasă, așa cum sunt: nucile, peștele, avocado, ovăzul, ciocolata neagră sau fructele de pădure.
La polul opus, pe lista alimentelor „interzise‟, se află mâncărurile bogate în grăsimi. Acestea pot crește nivelurile de colesterol, care îngreunează circulația sângelui și funcționarea corectă a inimii. În categoria mâncărurilor grase intră cartofii prăjiți, care sunt pregătiți adesea într-o cantitate mare de ulei. De obicei, cartofii prăjiți conțin și multă sare, despre care știm că, dacă este consumată în exces, crește riscul de boli de inimă și de accidente vasculare cerebrale. Nici chipsurile nu sunt recomandate, deoarece acestea conțin grăsimi saturate și multă sare. Totuși, dacă ai poftă de cartofi, încearcă-i pe cei fierți sau pe cei pregătiți la cuptor! Cartofii dulci reprezintă o variantă sănătoasă.
Mezelurile sunt dăunătoare pentru inimă, iar asta, mai ales, din cauza cantității mari de sare. De obicei, mezelurile conțin de 11 ori mai multă sare decât carnea pregătită în casă, dar și mulți aditivi. Mare atenție, deoarece multă sare conțin și alimente ca: murături, sos de soia, conserve, hot dog sau măsline!
Nici lactatele grase nu sunt bune pentru inimă, deoarece au în compoziție grăsimi saturate, care cresc nivelul de colesterol și șansele de a dezvolta boli de inimă. Totuși, nu este nevoie să renunți în totalitate la brânză, ci să alegi variantele light și să le consumi cu moderație!