Vitamina D poate reduce riscul infecțiilor respiratorii [studiu]

February 22, 2023
305 Views

Potrivit unui studiu clinic recent, suplimentarea cu o cantitate adecvată de vitamina D poate reduce riscul infecțiilor respiratorii. Prin infecții respiratorii ne referim la răceli, bronșite, pneumonii, gripe și alte boli de natură infecțioasă. Acestea sunt larg răspândite și extrem de periculoase.

În 2013 s-au înregistrat aproximativ 2.65 milioane de decese, pe plan global, survenite în urma infecțiilor respiratorii. Factorii de risc asociați cu infecțiile aparatului respirator sunt numeroși, însă printre cei mai des întâlniți se numără petrecerea timpului în spații aglomerate, umiditatea din casă, aerul poluat și fumatul. Mai nou, deficiența de vitamina D pare să se alăture listei de factori de risc.

Studiul a fost realizat în baza analizei efectuate pe o serie de studii anterioare, pe subiecți care au luat suplimente de vitamina D. În cadrul acestui studiu, cercetatorii de la Universitatea Queen Mary din Londra au descoperit faptul că suplimentarea cu vitamina D a redus cu până la 12% riscul de afecțiuni respiratorii acute. Prin acest procent se înțelege faptul că, statistic, 33 de persoane ar trebui să ia suplimente de vitamina D pentru a preveni o infecție acută de tract respirator. Beneficiul acestor suplimente s-a înregistrat la persoanele care le-au luat zilnic sau săptămânal, fără doze suplimentare.

Echipa acestui studiu a fost condusă de Adrian Martineau, de la Centrul de Îngrijiri Primare și Sănătate Publică, din cadrul Universității Queen Mary. Cercetătorii au revizuit informațiile a 25 de studii pe tema suplimentării cu vitamina D. Peste 11.000 de copii și adulți au participat, în totalitate, la aceste studii. Deoarece rezultatele studiilor anterioare nu au fost 100% concludente, s-a impus nevoia unor noi studii clinice controlate. Concluziile acestor studii nu susțineau într-atât eficacitatea vitaminei D împotriva infecțiilor respiratorii, ci, mai mult, împotriva osteomalaciei (demineralizarea oaselor și slăbiciunea mușchilor, ca urmare a nivelului scăzut de vitamina D din sânge).

Sunt utile alimentele îmbogățite cu vitamina D?
Scopul studiiilor anterioare, cât și al celui mai recent, este de a sprijini inițiativa de a introduce pe piață produse alimentare îmbogățite cu vitamina D, special concepute pentru persoanele cu deficit.
Studiul a fost efectuat pe un total de 11,321 de subiecți, cu vârste curpinse între 0 și 95 de ani. Rezultatele au fost încurajatoare, astfel încât suplimentarea cu vitamina D a redus riscul de afecțiuni respiratorii în rândul tuturor participanților, iar, în cazul anumitor subgrupuri, s-au remarcat și efecte de imunizare, mai ales la subiecții care au primit suplimente cu vitamina D zilnic sau săptămânal. Efectul de imunizare s-a remarcat cu precădere la participanții studiului care au primit o doză de vitamina D zilnic.

Deși acest studiu este semnificativ pentru efectele benefice ale vitaminei D asupra aparatului respirator, nu s-a putut trage nicio concluzie cu privire la la felul în care consumul de vitamina D poate influența infecțiile respiratorii inferioare sau superioare, analizate separat. Rezultatele au fost, însă, suficient de clare pentru a se putea susține faptul că suplimentarea cu vitamina D este sigură și eficientă, mai ales în rândul persoanelor cu deficit. Se urmărește, de asemenea, continuarea acestui tip de studii pentru a crește relevanța statistică și pentru a rafina procesul de analiză de date.
Un studiu observațional pe populația din Irlanda, care are deficit preponderent de vitamina D, datorită expunerii de scurtă durată la soare (final de martie până la final de septembrie), semnalează aceleași aspecte.

Mai precis, în contextul unei deficiențe semnificative de vitamina D, persoanele vizate pot suferi de afecțiuni ale oaselor, ale mușchilor, dar și de boli respiratorii. Cel mai afectat segment de populație este cel vârstnic, 47% din populația vârstnică având deficiență de vitamina D. Statisticile diferă de la țară la țară, dar concluziile se pot extrapola, deoarece o bună parte din continentul european, mai puțin partea mediteraneană, nu se bucură de suficient de mult soare pe parcursul unui an.

Suplimentele cu vitamina D, importante

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: