Noi zile libere, decise de Parlament. Care este primul an care vom beneficia de vacanță pe 6 și 7 ianuarie

February 16, 2023
175 Views

Camera Deputaților a hotărât, ca for decizional, ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie nelucrătoare. Legea merge pentru promulgare la Klaus Iohannis. Primul an în care angajații din România vor beneficia de aceste libere va fi 2025.

Parlamentul a decis, în urma votării unui proiect de lege de miercuri, noi zile libere pentru angajați, acestea fiind 6 și 7 ianuarie. Mai precis, Sărbătoarea Botezului Domnului (6 ianuarie) și Soborul Sf. Proroc Ioan Botezătorul (7 ianuarie) ar urma să fie libere legale. Însă aplicarea lor, în mod practic, va avea loc nu din 2024, pentru că anul următor aceste zile cad sâmbăta și duminică, ci din 2025, când acestea vor fi în zilele de luni și marți. Așadar, în 2025 va fi primul weekend prelungit la început de an.

Românii vor avea 15 zile libere în 2023: 12 vor pica în timpul săptămânii, iar celelalte trei vor fi în weekend. Așadar, la anul vor fi 17 libere legale. Însă, din acestea, doar zece vor fi în timpul săptămânii, pentru că sărbători precum Ziua Copilului (1 iunie), Sfântul Andrei (sâmbătă) sau Ziua Națională a României (duminică) o să pice în weekend.

În cadrul dezbaterilor din Camera Deputaților au fost și dispute, în special între USR și AUR. USR a susținut că nu există niciun impact al acestor proiecte de lege care tot acordă zile libere. Pe de altă parte, un reprezentant al AUR a subliniat că deși este un proiect „politicianist” al Puterii, România în continuare nu are suficiente zile nelucrătoare care să cinstească sfinții. Mai mult, a îndemnat Guvernul la adoptarea unei doctrine conservatoare.

Recuperarea liberelor legale care cad în weekend

Pe ordinea de zi a Comisiei de muncă de marți a mai fost un proiect de lege inițiat de zeci de liberali plus doi social-democrați (printre care și liderul de grup, Alfred Simonis), care ar permite recuperarea cu o zi liberă dacă o zi nelucrătoare legală se întâmplă să cadă în weekend și astfel să fie pierdută. „Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situația în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă și duminică, zilele libere se acordă în zilele care succed celor de repaus săptămânal”, prevede singurul amendament de modificare a Codului Muncii. Proiectul a fost amânat pentru o ședință ulterioară.

Surse PNL din Comisia de muncă de la Cameră susțin că probabil inițiativa va primi aviz pozitiv săptămânile următoare.

Ziua de naștere, liberă și plătită

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: