Grupa de sânge afectează sănătatea inimii. Lucruri pe care sigur nu le știai!

February 9, 2023
179 Views

Unele tipuri de sânge produc o predispoziție spre a avea boli de inimă, arată cercetările, potrivit CNET.

Sângele fiecăruia dintre noi are mici variații care clasifică fiecare om într-una dintre aceste grupe de sânge: A-pozitiv, A-negativ, B-pozitiv, B-negativ. , O-negativ, O-pozitiv, AB-pozitiv și AB-negativ.

Aceste diferențe minuscule par să nu conteze, totuși, cunoașterea grupei de sânge nu numai că poate fi crucială în caz de urgență, dar poate oferi și câteva informații importante asupra sănătății tale. Cercetările în curs de desfășurare asupra grupelor de sânge sugerează că acestea pot conta mai mult decât ne imaginăm, cel puțin atunci când evaluăm riscul pentru anumite afecțiuni de sănătate, în special pentru bolile de inimă. Aceste diferențe invizibile, dar sesizabile la nivelul sângelui, pot oferi unor oameni un avantaj în a evita problemele cardiovasculare și îi clasa pe alții în categoria celor cu predispoziții spre boală.

Ce înseamnă să ai o anumită grupa de sânge?
Literele A, B și O reprezintă diferite forme ale genei ABO, care ne programează celulele sanguine în mod diferit, pentru a forma diferitele grupuri de sânge. Dacă ai sânge de tip AB, de exemplu, corpul este programat să producă antigene A și B pe globulele roșii. O persoană cu sânge de tip O nu produce niciun antigen.

Sângele se spune că este „pozitiv” sau „negativ”, în funcție de faptul că există proteine în celulele roșii din sânge. Dacă sângele tău are proteine, ești Rhnegativ sau Rh pozitiv.

Sistemul ABO este cel mai cunoscut mod de clasificare a grupurilor de sânge.

Persoanele cu sânge de tip O negativ sunt considerate „donatori universali” deoarece sângele lor nu are antigene sau proteine, ceea ce înseamnă că organismul oricui îl va putea accepta în caz de urgență.

Dar de ce există diferite tipuri de sânge? Cercetătorii nu știu pe deplin, dar factori precum de unde provin strămoșii cuiva și infecțiile din trecut care au provocat mutații cu rol de protecție în sânge ar putea să fi contribuit la diversitate, potrivit dr. Douglas Guggenheim, hematolog la Penn Medicine.

Persoanele cu sânge de tip O se pot îmbolnăvi de holeră, de exemplu, în timp ce persoanele cu sânge de tip A sau B pot avea mai multe riscuri de a avea probleme de coagulare a sângelui. Deși sângele nostru nu poate ține pasul cu diferitele amenințări biologice sau virale care apar în timp real, poate reflecta ceea ce s-a întâmplat în trecut.

„Pe scurt, este ca și cum corpul a evoluat în mediului său pentru a-l proteja cât mai bine posibil”, a spus Guggenheim.

Potrivit Asociației Americane a Inimii, persoanele cu sânge de tip A, tip B sau tip AB sunt mai predispuse decât persoanele cu tip O să facă un atac de cord sau să sufere de insuficiență cardiac, adică sunt grupe cu cel mai mare risc pentru boli de inimă

Grupele A sau B au avut un risc combinat cu 8% mai mare de atac de cord și un risc crescut de insuficiență cardiacă cu 10%, conform unui studiu amplu, iar diferența dintre ratele de coagulare a sângelui este mult mai mare, conform AHA. Persoanele din același studiu cu sânge de tip A și B au avut cu 51% mai multe riscuri de a dezvolta tromboză venoasă profundă și cu 47% mai multe șanse de a dezvolta o embolie pulmonară, care sunt tulburări severe de coagulare a sângelui care pot crește și riscul de insuficiență cardiacă.

Un motiv pentru acest risc crescut, potrivit Guggenheim, ar putea avea de-a face cu inflamația care se întâmplă în corpurile persoanelor cu sânge de tip A, tip B sau tip AB. Proteinele prezente în sângele de tip A și tip B pot provoca mai des „blocare” sau „îngroșare” a venelor și arterelor, ceea ce duce la un risc crescut de coagulare și boli de inimă.

Guggenheim de asemenea, consideră că acest lucru poate descrie scăderea anecdotică (dar în prezent neconcludentă) a riscului de boală severă COVID-19 la persoanele cu sânge de tip O, care a inspirat cercetările. Boala severă COVID-19 cauzează adesea probleme cardiace, coagulare a sângelui și alte probleme cardiovasculare.

Alte consecințe ale grupei de sânge
Persoanele cu sânge de tip O se bucură de un risc ușor mai mic de boli de inimă și coagulare a sângelui, dar pot fi mai susceptibile la hemoragie sau tulburări de colagulare. Acest lucru poate fi valabil mai ales după naștere, potrivit unui studiu privind pierderea de sânge postpartum, care a constatat un risc crescut la femeile cu sânge de tip O.

Persoanele cu sânge de tip O fac față mai greu leziunilor traumatice din cauza pierderii crescute de sânge, potrivit unui studiu publicat în Critical Care.

Alte cercetări au descoperit că persoanele cu sânge de tip AB ar putea avea un risc crescut de tulburări cognitive în comparație cu persoanele cu tip O. Deficiența cognitivă include probleme precum probleme de amintire, concentrare sau luare a deciziilor.

Chiar dacă cercetările disponibile acum arată că grupa de sânge poate înclina balanța în ceea ce privește riscul cuiva de a dezvolta boli de inimă, factori mari, cum ar fi dieta, exercițiile fizice sau chiar nivelul de poluare la care ești expus în comunitate sunt actorii majori în determinarea sănătății.

Leave A Comment

%d bloggers like this: