Initiatorii campaniei #SigurantaOnline au intocmit o lista cu zece sfaturi pentru a fi protejati pe Internet

February 8, 2023
228 Views

Actualizarea programelor antivirus şi a sistemului de operare, grijă la accesarea link-urilor suspecte sau crearea unor parole de acces complexe sunt doar câteva dintre sfaturile pe care experţii în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) le-au publicat, marţi, cu ocazia Zilei Internaţională a Siguranţei pe Internet.

În România, pentru educaţia digitală se derulează, în prezent, proiectul naţional de conştientizare #SigurantaOnline, derulat de Poliţia Română, DNSC, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi alţi parteneri din mediul privat.

Pe lista celor zece sfaturi esenţiale pentru a evita tentativele de fraudă pe Internet se află evitarea accesării link-urilor primite din surse necunoscute pe e-mail sau prin SMS, prin intermediul comunicărilor de pe social media, sau prin intermediul platformelor de tip chat (WhatsApp, Signal, Telegram etc.). “Dacă ai suspiciuni cu privire la legitimitatea unei oferte primite, evită să accesezi materialele respective şi verifică existenţa promoţiei sau a ofertei pe un canal oficial de comunicare al companiei. De cele mai multe ori, este vorba despre oferte false, unele prezentate prea frumos ca să fie adevărate”, notează DNSC.

Potrivit sursei citate, nu este recomandat click-ul pe o etichetare dintr-o postare din social media care promite câştiguri mari şi nici citirea mesajelor care par să vină din partea băncilor, deoarece acestea nu solicită niciodată date confidenţiale, cum ar fi: datele cardurilor, parole de acces, coduri PIN, nici telefonic, nici prin SMS, nici prin e-mail şi nici prin completarea acestora pe website.

“Citeşte cu atenţie, înainte de a deschide orice mesaj sau un fişier care pare a fi transmis de la banca ta sau de alte persoane/instituţii şi, dacă ai suspiciuni, contactează expeditorul pentru validarea conţinutului mesajului primit, pe canal de comunicare diferit. Mesajele false conţin, de multe ori, formule de adresare impersonale, greşeli gramaticale sau de exprimare. Ca regulă, nu efectua transferuri şi nu procesa operaţiuni doar în baza unui e-mail sau a unei solicitări telefonice urgente, fără a face o verificare a autenticităţii mesajului. Nu furniza niciodată altor persoane datele de autentificare la conturi (username, parola, cod suplimentar de autentificare sau cod de back-up). Nu dezvălui datele de pe cardul personal: nume, număr, data de expirare, CVV2/CVC (numărul de trei cifre de pe spatele cardului) şi nici PIN-ul. Nu introduce codul PIN pe site-uri de internet şi nu-l divulga telefonic! Site-ul pe care urmează să introduci datele cardului pentru efectuarea unei plăţi online trebuie să fie securizat, adică linkul începe cu https”, sunt alte sfaturi ale specialiştilor.

De asemenea, solicitarea datelor cardului de către alte persoane este o capcană, întrucât acesta este un instrument de plată, nu unul de încasare a banilor.

Experţii în securitate cibernetică susţin ideea instalării celor mai recente actualizări ale sistemului de operare, dar şi a unei soluţii antivirus, folosirea de parole cu un nivel de complexitate ridicat şi, nu în ultimul rând, backup-ul datelor personale (fişiere, documente, poze etc.) atât în online (de tip cloud sau servicii de back-up), cât şi fizic (stick-uri USB, harduri externe etc.).

#SigurantaOnline este o campanie de educaţie digitală menită să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca utilizatori din România să devină victime ale fraudelor informatice.

Campania este o iniţiativă a Poliţiei Române, Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică şi a Asociaţiei Române a Băncilor, alături de partenerii Microsoft, Ambasada Elveţiei în România şi Swiss WebAcademy.

Ziua Internaţională a Siguranţei pe Internet este un eveniment aflat la cea de-a 20-a ediţie, marcat la nivel global în aproape 180 de state. Acesta îşi propune să promoveze necesitatea conştientizării de către utilizatori a principalelor riscuri asociate folosirii internetului şi a principalelor modalităţi de prevenire şi evitare a acestora.

Evenimentul este marcat, anual, începând din anul 2004, într-o zi de marţi a lunii februarie, iar în România a fost punctat pentru prima dată în 2008. AGERPRES

Leave A Comment