Scorţişoara este un condiment care provine din ramurile anumitor specii de copaci din familia Cinnamomun. Aceşti arbori sunt veşnic verzi, iar scorţişoara, odată recoltată, este lăsată la soare să se usuce. Astfel, ajunge să se răsuceasca sub forma acelor batoane care, ulterior, sunt tăiate la diverse dimensiuni.
Utilizarea acestui condiment în scopuri alimentare şi cosmetice este cunoscută de peste 2000 de ani. În Egiptul antic era un produs extrem de scump. În Evul Mediu, medicii foloseau pulberea de scorţişoară pentru tratarea artritei, a acceselor de tuse sau a uscăciunii gâtului.
Scorţişoara – proprietăţi
Exista mai multe tipuri de scorţişoară, în funcţie de locul de provenienţă, dar două dintre ele sunt cele mai cunoscute. Cea mai folosita şi răspândita este scorţişoara provenită din China (scoţişoară Cassia) – mai slaba calitativ, dar mult mai ieftina. Cel mai bun tip de scoţişoara este cel din Sri Lanka sau Ceylon, dar este mai scump.
Scorţişoara de Ceylon este mai deschisa la culoare faţă de cea din China, are un aspect mai catifelat, gust mai placut, iar eficienţa în tratatmente este superioara celei chinezeşti.
Scorţişoara este folosita pentru tratatrea spasmelor musculare, vărsăturilor, diareei, infecţiilor, răcelii, reglarea digestiei .
De asemenea, scorţişoara ar putea reduce nivelul zahărului din sange la persoanele care suferă de diabet de tipul 1 şi 2.
Revista “Diabetics Care” a publicat un studiu potrivit căruia persoanele care au consumat o medie de 6 g de scorţişoară pe zi au înregistrat o scadere a valorilor de glucoza serica, a trigliceridelor, colesterolului LDL (colesterolul rau) şi colesterolul total.
Studiul a inclus persoane care sufereau de diabet de tipul 2. De adsemenea, studiul a apreciat ca introducerea scorţişoarei în dieta diabeticilor poate reduce incidenţa bolilor cardiovasculare.
Una din substanţele conţinute de scorţişoară – Cinamaldehida – ajuta în lupta impotriva infecţiilor fungice şi bacteriene, dovedindu-se eficienta în special în combaterea candidozelor.
Noi studii plaseaza scorţişoara pe primul loc în privinţa conţinutului de antioxidanţi, iar medicina ayurvedica foloseşte scorţişoara pentru prorietaţile anti-inflamatorii. Astfel scorţişoara ajută în combaterea problemelor digestive şi a durerilor menstruale.
Scorţişoara- beneficii pentru frumuseţe
Proprietaţile antifungice şi antibacteriene ale scorţişoarei duc la utilizarea intensă a acestui condiment în cosmetică. Prepratele pe baza de pudră sau ulei de scorţişoară sunt folosite în ameliorarea acneei, ajută la curaţarea scalpului, pot fi întrebuinţate ca scrub pentru faţă şi corp.
Pudra de scorţişoară ajuta în micozele piciorului, atât pentru combaterea infecţiei, cât şi în eliminarea mirosului neplăcut.
Ceaiul de scorţişoară – beneficii pentru sănătate
Scorţişoara este condimentul care nu ar trebui să lipsească din dieta nimănui. Beneficiile sale pentru sănătate rămân nealterate dacă este consumată sub forma de ceai propriu-zis sau adaugată în alte băuturi. Proprietăţile antiinflamatoare şi descongestionate ale ceaiului de scorţişoară îl recomandă în combaterea răcelilor, virozelor şi al tusei persistente.
Ceaiul de scorţişoară pentru tuse
Se consuma, de preferat, în combinaţie cu miere, lamâie şi/sau coajă de portocală. În viroze şi răceli, ceaiul nu trebuie sa fie foarte fierbinte, pentru a nu irita şi mai mult mucoasa şi căile respiratorii.
Ceaiul de scorţişoară pentru colesterol
Ceaiul de scorţişoară ajuta la scaderea colesterolului rău şi la reglarea nivelului de trigliceride.Scorţişoara conţine foarte mult mangan, calciu, fier şi fibre cu efecte asupra bolilor coronariene şi a hipertensiunii arteriale.
…..
Foto : aroma-shop.ro