Ce alternative la statine exista, daca ai colesterolul prea mare

February 3, 2023
315 Views

Statinele sunt medicamente prescrise de medici pentru a reduce valorile colesterolului. Acestea funcționează prin inhibarea unei enzime necesare pentru a produce colesterolul în ficat. Însă, pe lângă statine, există și alte clase de medicamente, precum și unele suplimente care te pot ajuta să reduci colesterolul mărit.

Când se constată în urma analizelor de sânge că pacientul are colesterolul mărit, medicul îi poate recomanda mai întâi schimbări în stilul de viață, cum ar fi limitarea grăsimilor animale și a zahărului din alimentația obișnuită, precum și introducerea unor activități fizice regulate.

Pentru unii pacienți, însă, modificările stilului de viață nu sunt suficiente pentru a scădea colesterolulu mărit și au nevoie și de medicamente. Cele mai recomandate medicamente pentru colesterol mărit sunt statinele, având în vedere că multe studii științifice au arătat că acestea sunt eficiente în gestionarea valorilor colesterolului și scad riscul de boli și evenimente cardiovasculare cu potențial fatal.

Tipuri de statine
Există mai multe tipuri de statine disponibile, iar acestea pot fi:

– statine de intensitate mare: atorvastatina, rosuvastatina;
– statine de intensitate moderată: fluvastatina, lovastatina, pitavastatina, pravastatina, simvastatina.

Deși toate statinele funcționează în același mod, corpul poate să răspundă mai bine la tratamentul cu un anumit tip de statină.

Alte medicamente care contribuie la scăderea colesterolului mărit
Sunt cazuri în care statinele nu pot fi recomandate, și atunci medicii apelează la alte opțiuni în privința tratamentului pentru colesterol mărit, cum ar fi:

Inhibitorii absorbției colesterolului
Dacă statinele nu sunt o opțiune pentru tine sau dacă suferi din cauza efectelor adverse ale acestei clase de medicamente, medicul îți poate prescrie un medicament diferit pentru a trata colesterolul mărit. O alternativă des întâlnită este un medicament numit inhibitor al absorbției colesterolului.

Aceste medicamente (numite uneori și inhibitori selectivi ai absorbției colesterolului) împiedică intestinul subțire să absoarbă în mod corespunzător colesterolul pe care îl consumi. Dacă acesta nu poate fi absorbit, nu va ajunge în fluxul sangvin. Substanța activă din aceste medicamente se numește ezetimib. Inhibitorii absorbției colesterolului pot fi recomandați și în combinație cu statinele, pentru a da rezultate mai rapide.

Sechestranții acizilor biliari
O altă alternativă la statine sunt și sechestranții de acizi biliari sau rezinele. Aceste medicamente funcționează prin faptul că se leagă de acizii biliari din intestine, blocând reabsorbția colesterolului pentru ca acesta să nu ajungă în fluxul sanguin. Sechestranții nu sunt la fel de eficienți ca alte medicamente, așa că de multe ori sunt folosiți de persoanele cu valori ale colesterolului care sunt doar ușor mai ridicate decât cele normale.

Medicamente pentru trigliceridele crescute

…..

Leave A Comment