Supraponderalitatea este adesea cauzată de mâncatul în exces. Cauzele pentru care oamenii mănâncă mai mult decât ar trebui au fost descoperite de către specialiști, în urma multor studii făcute în ultimii ani.
Supraponderalitatea este o problemă multifactorială determinată de o serie de factori psihologici, fiziologici, sociali, de mediu și genetici; dar abordând factorii care sunt cei mai relevanți pentru o persoană, poate fi posibil ca aceasta să-și modifice comportamentele și să facă schimbări durabile privind stilul de viață.
Studiile făcute de-a lungul ultimilor ani au scos la iveală următoarele informații :
-Oamenii au tendința de a consuma porții mai mari de mâncare decât ar trebui
-Tendința de a mânca mai mult crește pe măsură ce efortul de a procura hrană scade
-Oamenii au tendința de a mânca mai mult atunci când se află la masă într-un grup mare
-Odată ce o persoană se așază la masă, aceasta mănâncă fie până când mâncarea se termină, fie până când intervine un factor extern (îi sună telefonul sau cineva o întrerupe)
De ce apare foamea?
Foamea este un mecanism important pentru a se asigura că indivizii consumă suficientă energie și nutrienți pentru a satisface nevoile corpului lor, dar oamenii percep adesea foamea din motive complet diferite.
Psihologii sunt de părere că mâncatul este un comportament automat, neconștientizat de cele mai multe ori, de aceea avem tendința de a mânca mai mult decât e necesar. Asta nu înseamnă că oamenii nu pot controla această activitate – o pot face temporar, însă tendința este de a reveni la obiceiul de a mânca fără să gândim.
Industria publicitară nu face altceva decât să ne stimuleze tendința de a mânca mai mult și mai des. Pentru a reduce consumul alimentar, ar trebui să limităm vizibilitatea alimentelor hipercalorice și nesănătoase.
Cum poate fi combătută obezitatea?
Metodele prin care supraponderalitatea și obezitatea pot fi combătute prin limitarea consumului de alimente ar fi următoarele:
-Reducerea porțiilor de mâncare (acasă, în restaurante)
-Limitarea accesului la alimente deja preparate (pe care le găsim în benzinării, în supermarketuri)
-Limitarea accesului la gustări nesănătoase în școli și la locul de muncă
-Reducerea volumului de reclame la produse alimentare/ băuturi nesănătoase și hipercalorice
…..