Panourile solare s-au ieftinit. Românii pot deveni mai ușor independenți energetic

January 19, 2023
207 Views

Veşti bune pentru românii care vor să devină independenţi energetic. Panourile solare şi pompele de căldură se ieftinesc. Astfel, românii ar putea face economii de câteva mii de lei, după ce TVA-ul acestor instalaţii a scăzut de la 19 la 5%. Această veste bună ar putea duce la apariţia unei crize în acest domeniu, pentru că cererea mare va face ca livrările de panouri şi pompe să dureze câteva luni.
Facturile uriaşe la energie îi fac pe tot mai mulţi români să devină independenţi energetic.

”Aici avem factura. Ultima factură care a venit. Foarte mult. 538 este destul de mult”, ne soune Camelia Rupă – viitor prosumator.

Camelia ia în calcul să îşi pună panouri fotovoltaice. Va face un efort financiar, dar spune că merită.

Din calculele ei, să îşi pună panouri fotovoltaice este ca şi cum şi-ar plăti factura la curent, în avans, pe 10 ani. Iar apoi energia va fi gratis. Ba chiar ar putea să primească bani. A luat în calcul şi faptul că a scăzut TVA-ul la instalarea unui astfel de sistem.

Dacă alege un sistem fotovoltaic de 5 kWh trifazat va plăti, astăzi, 30 de mii de lei, cu 4 mii de lei mai puţin decât săptămâna trecută.

Scăderea TVA-ului se aplică din această săptămână şi este valabilă şi în cazul instalării pompelor de căldură și a panourilor solare termice. Ieftinirea ar putea duce la apariţia unui blocaj în piaţă şi asta din cauza cererii şi aşa crescute.

…..

Foto : eon.ro

Leave A Comment