Toate măsurile care intră în vigoare la 1 ianuarie și îți afectează finanțele personale în 2023

January 2, 2023
91 Views

Începând de la 1 ianuarie intră în vigoare o serie de noutăți fiscale care îți pot afecta- direct sau indirect- finanțele personale. Citește în articol lista pricipalelor schimbări – de la creșterea impozitului pe dividende , la creșterea salariului minim brut sau taxarea pensiilor private.

După cum vedeți, sunt multe creșteri de taxe de la 1 ianuarie 2023. Tot ce am menționat în text se află în Monitorul oficial.

1. Crește impozitul pe dividende de la 1 ianuarie
Impozitul pe dividende se majorează în 2023 de la 5% la 8%, atât pentru persoanele fizice cât și juridice.

O noutate recentă se referă la dividendele distribuite în 2022 care vor fi taxate cu 5%, exceptând trimestrul 4, deoarece vor fi în 2023. Așadar, cele din trimestrul 4 ar fi impozitate cu 8%.

Aici intră și dividendele din anii trecuți pe care dorești să le distribui în 2023: tot 8%.

2. Salariul minim brut crește la 3.000 de lei cu 200 lei netaxați
De la 1 ianuarie crește salariul minim brut la 3.000 de lei. Un angajat plătit cu salariul minim va primi în mână 1.863 lei, adică cu 339 lei mai mult decât în acest an.

Pentru cei care se gândesc la pensie, trebuie menționat că în Ordonanța trenuleț se precizează că cei 200 de lei netaxați vor fi luați în calcul la punctaj.

3. Salariul minim din construcții se majorează la 4.000 de lei
Salariul minim din construcții urcă de la 3.000 de lei, la 4.000 de lei în construcții. Atenție: în acest domeniu nu se plătește impozitul pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II de pensii.

Astfel, un angajat din construcții plătit cu salariul minim va primi în mână 3.150 lei.

De menționat că salariul minim în agricultură și industria alimentară rămâne la fel, adică la 3.000 de lei, dar cu facilitățile similare domeniului construcțiilor.

4. Noi plafoane pentru activități independente, dar se iau în calcul începând cu veniturile din 2023
Având în vedere creșterea salariului minim la 3.000 de lei brut, cei care câștigă din activități independente vor avea în 2023 plafonul de 36.000 lei.

Atenție la un lucru: plafoanele introduse recent prin Ordonanța 16, cea a creșterilor de taxe (6, 12 și 24 de salarii), intră în vigoare începând cu veniturile anului 2023, adică le veți lua în calcul în 2024.

Trebuie totuși să le luați în calcul când depuneți Declarația unică în 2023 cu veniturile estimate.

Ca o paranteză, românii care vor avea câștiguri ceva mai mari la bănci din depozite bancare, vor trebui să plătească contribuția la sănătate din 2024, odată cu aplicarea plafoanelor. Asta pentru că dobânzile ceva mai mari pe 1 an vor avea scadența în 2023.

Declarația unică 2023 este deja în Monitorul oficial, împreună cu noile modificări.

5. Taxarea pensiilor private Pilon II din 2023
Prin Ordonanța 16 s-a decis și taxarea pensiilor pentru care contribuim la Pilonul II. Asta se va întâmpla din 2023.

Sunt taxate dividendele încasate de fondurile de pensii și astfel s-a introdus problema dublei impozitări.

Mai tehnic, s-a eliminat exceptarea fondurilor de pensii private de la plata impozitului pe dividende, o măsura care anuleaza prevederile din legislatia specifică (L411/2004 privind Pilonul II de pensii obligatorii si L204/2006 privind Pilonul III de pensii facultative).

6. POS pentru firmele care au încasări în numerar mai mari de 50.000 de lei
Persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata, precum și cele care desfășoară activități de prestări de servicii, care realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, inclusiv aplicații ce facilitează acceptarea plăților electronice.

Obligația de acceptare de către persoanele juridice a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, se naște începând cu trimestrul următor celui în care încasările în numerar din cursul anului respectiv au depășit pragul de 50.000 lei.

În cazul în care, timp de 2 ani consecutivi, pragul menționat nu a fost depășit, entitățile desemnate nu mai au obligația de acceptare a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, dar pot opta pentru continuarea acceptării acestor instrumente de plată.

7. Ce schimbări sunt la microîntreprinderi în 2023: de la scăderea pragului, la un salariat
Dacă vrei să-ți faci o microîntreprindere, trebuie să știi că plafonul veniturilor în 2023 este de 500.000 euro, ca să plătești impozitul de 1% (3% nu mai există), dar vedeți că au apărut și alte condiții.

Dacă ai deja o microîntreprindere și te afli, în 2022, sub 1 milion de euro, vei putea rămâne la același regim, atâta timp cât nu vei depăși 500.000 euro în 2023. După ce ai depășit, treci la impozit pe profit.

O altă condiție: poți să deții mai mult de 25% din capitalul social al unei microîntreprinderi în cel mult 3 societăți. În caz contrar, dacă deții mai mult de 25% în mai mult de 3 societăți, trebuie să te deczi ce societăți trec la plata impozitului pe profit.

Tot ca să fii microîntrepindere trebuie să ai cel puțin un salariat cu normă întreagă. Practic, nu vor mai exista microîntreprinderi fără salariat pentru cota de 3% (pentru că nu mai există).

Acesta poate să fie ori cu contract de muncă pe 8 ore, ori poți avea mai mulți salariați cu timp parțial care în total să cumuleze 8 ore. De asemenea, mai poți avea un contract de mandat a cărei sumă să fie echivalentă cu salariul minim (de exemplu un administrator).

Una dintre prevederi este interpretabilă, așa că mare grijă la ea, până vin autoritățile cu lămuriri: suspendarea contractului de muncă poate genera ieșirea din condiția de micro și, ca atare, explica Manolescu recent, atenție cu concediile medicale și cu alte suspendări ale contractului că îți poți pierde statutul de micro.

8. Altă taxare la jocurile de noroc
Impozitul datorat în cazul veniturilor obținute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine și lozuri cu o valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 1.000 de lei (anterior era 66.750 lei) se determină printr-un barem asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obținut se scade suma de 30 de lei.

Baremul este următorul în OG 16/2022:

• până la 10.000 inclusiv – 3%

• peste 10.000-66.750 inclusiv – 300 + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000

• peste 66.750 – 11.650 + 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750

Verificarea încadrării în plafonul neimpozabil se efectuează la fiecare plată indiferent de tipul de joc din care a fost obținut venitul respectiv. În cazul în care venitul brut primit la fiecare plată depășește plafonul neimpozabil de 1.000 de lei inclusiv, impozitarea se efectuează distinct față de veniturile obținute din participarea la alte tipuri de jocuri de noroc.

9. Bacșișul va fi impozitat de la 1 ianuarie 2023
Bacșișul lăsat de clienți în restaurante și banuri va fi impozitat cu 10%.

……

Leave A Comment

%d bloggers like this: