Ce efect are frigul asupra bolilor cronice și ce trebuie făcut?

December 23, 2022
120 Views

Iarna este un anotimp mult așteptat de mulți dintre noi, dar, pentru persoanele cu afecțiuni cronice, temperaturile scăzute pot reprezenta o adevărată problemă. Bolile cardiovasculare, bronhopneumopatiile, astmul, diabetul zaharat, artrita, psoriazisul sunt câteva dintre afecțiunile care se pot acutiza în anotimpul rece, mai ales la persoanele în vârstă. Frigul și umiditatea pot agrava aceste probleme de sănătate, provocând manifestări mult mai severe, uneori cu complicații nedorite, chiar amenințătoare de viață.

Dacă simptomele devin tot mai severe, prezentarea la Compartimentul de Primiri Urgențe nu trebuie întârziată. Doar în acest mod, pacientul poate beneficia de un consult de specialitate, de investigații amănunțite și de cele mai bune îngrijiri medicale.

În această perioadă, pot să apară agravări ale bolii coronariene ischemice, cum sunt anginele pectorale sau chiar sindroamele coronariene acute. În afecțiunile pulmonare cronice, precum bronhopneumopatia cronică obstructivă sau astmul, pot apărea tulburări de respirație. În artrită, simptomele specifice – durerea, inflamația și rigiditatea, însoțite de limitarea mișcărilor – pot crește în intensitate, devenind greu de tolerat. De asemenea, temperaturile scăzute au impact și asupra pielii, făcând-o mult mai uscată, iar acest lucru agravează simptomele persoanelor diagnosticate cu psoriazis.

Pentru a evita astfel de probleme pe perioada iernii, este recomandată limitarea expunerii la frig și la umezeală, reducerea deplasărilor în condiții de temperatură scăzută și respectarea cu strictețe a tratamentului specific afecțiunii.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: