Românii călătoresc mai mult în acest an de sărbători, chiar dacă vacanţele sunt mai scumpe cu 10-20% (consultant)

December 18, 2022
89 Views

Românii călătoresc mai mult în acest an de sărbători, chiar dacă vacanţele sunt mai scumpe cu 10-20% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, când încă erau multe restricţii în vigoare din cauza pandemiei, atât în România, cât şi în alte ţări, susţine Traian Bădulescu, consultant în turism.

“Se înregistrează o creştere de 35% a rezervărilor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atât pe partea de turism intern, cât şi pentru outgoing. Pentru Crăciun este o creştere chiar mai mare faţă de anul precedent, datorită pieţelor şi evenimentelor de Crăciun. Au fost şi anul trecut dar cu multe restricţii. Tarifele sunt în creştere faţă de anul trecut cu procente între 10% şi 20%, dar sunt oricum pentru toate buzunarele, pornind de la 200 de lei/noapte camera la o pensiune rurală de Crăciun şi de la 400 de lei/noapte camera la un hotel de Revelion”, a declarat, pentru AGERPRES, Traian Bădulescu.

Potrivit sursei citate, tarifele de Crăciun pornesc, pentru România, de la 2.000 de lei pe cameră, iar de Revelion pot ajunge şi la 2.500 – 3.000 de lei pe cameră, dar comparativ cu Austria, Italia, Franţa sau Elveţia, tarifele din staţiunile montane din România sunt vizibil mai mici.

Cele mai căutate destinaţii interne în această perioadă sunt: Valea Prahovei (Sinaia, Predeal) şi Poiana Braşov, pentru zona de turism rural, Bran – Moieciu – Fundata, dar şi Maramureş, Bucovina, Mărginimea Sibiului, Neamţ, Oltenia de sub Munte, Apuseni.

Bădulescu susţine că staţiunile balneoclimaterice sunt preferate de români în perioada sărbătorilor de iarnă, respectiv Băile Felix, Băile Herculane, Călimăneşti-Căciulata, Sovata, Băile Tuşnad, unde se înregistrează o creştere mare a cererii faţă de anul trecut.

Nu în ultimul rând, românii aleg să petreacă sărbătorile şi în oraşe turistice precum Braşov, Oradea, Sibiu, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Alba Iulia şi Sighişoara.

În ceea ce priveşte destinaţiile externe, turiştii românii aleg ţări unde se pot practica sporturi de iarnă, precum: Bulgaria, Italia, Franţa, Elveţia, Austria, dar şi destinaţii calde accesibile în această perioadă, aşa cum este Egipt, tarifele pornind de la 600 de euro de persoană cu tot cu zbor (curse charter directe) şi cinci nopţi de cazare. De asemenea, sunt preferate city-break-urile şi circuitele în oraşele europene (Viena, Praga, Budapesta, Berlin, Lisabona, Istanbul, Paris, Milano, Roma, Amsterdam), insulele Ibiza, Palma de Mallorca, Tenerife sau Madeira, dar şi Emiratele Arabe Unite (în special Dubai).

“Sunt turişti care optează şi pentru destinaţii îndepărtate, circuite exotice precum Thailanda, Malaezia, Japonia, Coreea de Sud, Maldive, Zanzibar, Kenya, Republica Dominicană, Mexic, însă aceştia au nevoie de minim 9-10 zile pentru efectuarea sejurului. Laponia (Finlanda) este solicitată de Crăciun, către “ţara lui Moş Crăciun” existând mai multe curse charter”, menţionează consultantul în turism.

*** Pieţe de Crăciun, destinaţii exotice şi conacele din România – oferte de vacanţă DAL Travel

Directorul general al agenţiei DAL Travel, Daniela Nedelcu, afirmă că Pieţele de Crăciun din Europa, nu neapărat cele clasice, sunt printre destinaţiile propuse românilor în această perioadă, dar nu lipsesc nici locurile tradiţionale din România şi nici circuitele combinate în destinaţii exotice şi îndepărtate.

“Sărbătorile de Crăciun au început, de fapt, cu un preludiu, respectiv Pieţele de Crăciun. Deja am avut pieţe de Crăciun în Alsacia, iar turiştii care s-au întors deja s-au declarat super încântaţi. Am fost foarte curioasă să văd dacă au avut de suferit, ţinând cont de toată isteria cu economia de energie. Nu s-a întâmplat nimic grav în sensul acesta. Nu se mai stătea până târziu, la ora zece se închideau, dar atmosfera este cea pe care o aşteaptă toţi cei care se duc să viziteze Alsacia sau Lisabona, pentru că turiştii sunt învăţaţi cu Pieţele de Crăciun de la Viena, Budapesta sau Praga, dar iată că au început să apară şi altele. Pentru anul viitor propunem Ţările Baltice. Am informaţia că în ţările baltice sunt nişte pieţe de Crăciun extraordinar de frumoase, aşa că o să extindem portofoliul”, a declarat pentru AGERPRES Daniela Nedelcu.

De asemenea, Istanbul este o noutate pe zona Pieţelor de Crăciun, care propune turiştilor, “un altfel de Istanbul”, ceva care nu se vede în tururile clasice. “Istanbul are o Piaţă de Crăciun, mall-urile le-au transformat în Pieţe de Crăciun, iar reducerile sunt reale”, a spus Daniela Nedelcu.

Aceasta a precizat că DAL Travel oferă şi circuite combinate – Crăciun şi Revelion – chiar dacă românii sunt tradiţionalişti şi preferă să petreacă Crăciunul acasă, sunt persoane care s-au săturat să muncească şi să gătească şi vor altceva. “Pentru aceştia am organizat circuite, combinaţii. De exemplu, un Crăciun în Sicilia şi revelion în Malta, de mare succes, un Crăciun în Ecuador şi revelion în Galapagos, de mare succes. Şi ne propunem ca anul viitor să extindem şi acest segment de piaţă, pentru că, sinceră să fiu, nu credeam că o să fie foarte mulţi amatori cei care vor să plece de Crăciun de acasă, pentru că noi, românii, avem nişte tradiţii: să fim de Paşte aici, să fim de Crăciun aici, cu familia”, a adăugat Daniela Nedelcu.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: