Avertisment transmis Kievului de Washington: SUA „nu permit” Ucrainei să lanseze atacuri în Rusia

December 7, 2022
77 Views

„Nu ajutăm Ucraina să organizeze lovituri dincolo de frontierele sale, nu încurajăm Ucraina să lanseze lovituri dincolo de frontierele sale”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price. “Tot ceea ce facem noi, tot ceea ce face lumea pentru a sprijini Ucraina este în sprijinul independenţei Ucrainei”, a adăugat el.

Ned Price s-a ferit, însă, să atribuie recentele lovituri cu drone Kievului care nu le-a revendicat. Rusia a raportat trei morţi şi două avioane avariate într-un astfel de atac care a vizat baze de pe teritoriul său.

 

Experţii consideră că Ucraina ar fi pătruns în spaţiul aerian rus cu drone din epoca sovietică, nu cu ajutorul de miliarde de dolari acordat de puterile occidentale de când Rusia a invadat teritoriul ucrainean pe 24 februarie.

„Furnizăm Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a fi folosit pe teritoriul său suveran – pe pământul ucrainean – pentru a înfrunta agresorul rus”, a spus Ned Price.

Purtătorul de cuvânt nu a dorit să comenteze o informaţie apărută în Wall Street Journal, potrivit căreia Statele Unite au modificat sistemele de artilerie HIMARS destinate Ucrainei, foarte puternice şi sofisticate, pentru a împiedica folosirea lor cu scopul de a ataca Rusia.

Preşedintele american Joe Biden a afirmat public că nu încurajează Ucraina să se doteze cu rachete cu rază lungă de acţiune, temându-se de o escaladare care ar putea conduce Statele Unite să joace un rol mai direct împotriva Rusiei.

 

SUA au modificat în secret lansatoarele de rachete HIMARS pe care le-au trimis Ucrainei, astfel încât acestea să nu poată fi folosite pentru a trage rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia, a scris Wall Street Journal.

Este o precauție despre care administrația Biden spune că a fost necesară pentru a reduce riscul unui război pe scară mai largă cu Moscova, a mai scris publicația americană.

Leave A Comment

%d bloggers like this: