Cămaşa cu altiţă a fost inclusă în Patrimoniul Imaterial Cultural al Umanităţii

December 3, 2022
198 Views

Arta cămășii cu altiță a fost inclusă pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. UNESCO a luat această decizie chiar de Ziua Naţională a România. Şi asta pentru că arta cămășii cu altiță reprezintă un element de identitate culturală în România și Republica Moldova. Şezătorile în care femeile coseau astfel de cămăşi sunt asociate de obicei cu viaţa tihnită a satului românesc, dar astăzi astfel de evenimente sunt organizate şi în marile oraşe, chiar şi în Capitală!

…..

“Camasa cu altita, incretita la gat, numita si carpatina, este atat un obiect vestimentar valoros, cat si un document vizual luat in considerare de istorici pentru reconstituirea modalitatilor de trai din spatiul romanesc.

Altita reprezinta o bucata de panza dreptunghiulara, plasata pe umerii camasii, care nu face parte din structura manecilor. Ea uneste partea din fata cu cea din spate. Avand rol de largire a camasii, includerea acesteia a coincis unei nevoi a femeilor de a avea o libertate mai mare in miscari.

Odata cu trecerea timpului, suprafata altitei a crescut si a ajuns sa nu mai fie incretita, ci intinsa pe maneca. La inceput, cusatura care alcatuia altita era detasabila, pentru a nu se deteriora la spalat. Primele informatii scrise cu privire la camasa carpatina au aparut in secolul al XVII-lea, in foile de zestre, iar documentarea acesteia a luat avant in secolul al XIX-lea, odata cu raspandirea fotografiei.”

Foto : ienationala.ro

Leave A Comment

%d bloggers like this: