Unul din 2 fumători moare cu 14 ani mai devreme decât un nefumător. De ce dependența de tutun este o boală, nu un viciu

November 22, 2022
213 Views

Consumul de tutun este responsabil pentru aproape 700.000 de decese premature în fiecare an la nivelul Uniunii Europene, iar aproximativ 50% dintre fumători mor cu aproximativ 14 ani mai devreme decât oamenii care nu fumează, arată datele oficiale de la nivelul UE, citate de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București – cel mai mare spital de boli pulmonare din țară și unul dintre cele 6 spitale din țară unde Ministerul Sănătății derulează un program de prevenire și combatere a consumului de tutun.

Dependența de tutun – o boală, nu un viciu
Din punct de vedere medical, dependența de tutun nu este considerată un obicei, un viciu, o plăcere, o libertate sau alegerea unui stil de viață, ci o boală.

De altfel, Ministerul Sănătății derulează un subprogram de Prevenire și Combatere a Consumului de Tutun în 6 spitale din țară: Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C. C. Iliescu din București, Spitalul Victor Babeș din Timișoara, Spitalul Județean Târgu Mureș, Spitalul Județean Focșani și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași.

În aceste centre se realizează consiliere specifică dependenței de tutun prin educație terapeutică, suport comportamental, asistență psihologică și farmacoterapie.

Unul din 3 tineri europeni cu vârsta sub 24 de ani este fumător
…..
Ce presupune renunțarea la fumat
Renunțarea la fumat presupune combinarea următoarelor componente:

-educație terapeutică: explicarea dependenței de tutun, a consecințelor asupra sănătății, a beneficiilor renunțării la fumat și a mecanismului de acțiune a terapiei specifice;
-terapie cognitiv-comportamentală – identificarea factorilor comportamentali specifici, creșterea motivației și reducerea temerilor;
-farmacoterapie.
…..

Foto : dreamstime.com

Leave A Comment