UBB performantă și în relația academică cu mediul și societatea

November 4, 2022
124 Views

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă primul loc în România (din două universități incluse/analizate) și poziția 321-340 la nivel internațional din 700 de universități incluse/analizate în Rankingul QS Sustainability, făcut public recent (https://www.topuniversities.com/university-rankings/sustainability-rankings/2023). Primul loc este ocupat de Universitatea din California (Berkeley), alte universități reprezentative ocupând poziții importante (Universitatea Yale – 9; Universitatea Oxford – 16; Universitatea Cambridge -19; Universitatea Harvard -20 etc.).

Generarea de cunoaștere nouă prin cercetare este motorul UBB, care fundamentează actul educațional și relația inovativă cu societatea. UBB ocupă în cele mai multe clasamente internaționale academice prima poziție din România (iar când nu este mereu chiar prima, rămâne între primele din țară). Mă bucur să văd prin aceste clasament că valoarea academică a UBB este una relevantă și prin prisma sustenabilității, adică a rolului UBB ca lider important în a rezolva probleme globale ale lumii, sociale și de mediu“, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Clasamentul arată capacitatea unei instituții de a face față unor probleme globale (a) sociale și de guvernanță și (b) de mediu. Criteriile principale utilizate pentru sustenabilitatea socială sunt: (1) egalitatea de șanse; (2) transferul de cunoaștere; (3) impactul educațional (ex. calitatea educației, impactul absolvenților în comunitate, reputația academică, libertatea academică); (4) angajabilitate și oportunități (ex. Reputația și calitatea absolvenților, contribuția academică la creșterea economică etc.); (5) calitatea vieții (în universitate și în afara acesteia). Criteriile utilizate pentru sustenabilitatea mediului sunt: (1) instituții sustenabile; (2) educație pentru sustenabilitate (contribuții academice); (3) cercetare pentru sustenabilitate.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 441 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.

Leave A Comment

%d bloggers like this: