Perspective complementare, octombrie 2022 – 13 noiembrie 2022

October 28, 2022
189 Views

„Perspective complementare” este o expoziție care, în oarecare măsură, este complementară celei organizate în toamna anului 2021 de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, dedicată împlinii a șaptezeci de ani de la înființarea instituției, în anul 1951. Cu aceea ocazie, au fost expuse lucrări din patrimoniul muzeului provenite de la artiști plastici care, în cele șapte decenii de existență a instituției, au marcat și au contribuit la sinergia dintre muzeu și spațiul artelor plastice clujene. Expoziția din acest an se concentrează în mare parte pe acei artiști plastici care pe parcursul vieții, sub o formă sau alta, au făcut parte din structurile academice clujene dedicate formării artiștilor plastici sau au contribuit într-o formă mai puțin directă la acest proces didactic. Desigur, niciuna dintre cele două expoziții nu poate fi considerată exhaustivă, nici pe departe, deoarece numărul artiștilor formatori și formați în cadrul mediilor academice clujene ar necesita un spațiu expozițional mai extins.

Cu ocazia expoziției organizate în perioada 26 octombrie – 13 noiembrie 2022, vizitatorii muzeului și prietenii artelor plastice se vor întâlni, în cele patru săli de expoziție dedicate acestui proiect expozițional, cu lucrările a 43 de pictori, sculptori, graficieni și fotografi. Peisajul rural și urban, figurativul și abstractul sau portretul se întâlnesc și creează un cadru vizual în care vizitatorul poate întreprinde o călătorie în timp și în lumea diversă a stilurilor de exprimare plastică. Astfel, perspectivele paralele prind contur și sens cu fiecare sală de expoziție vizitată. Tematica variată și modul de abordare al subiectelor deschid o poartă spre înțelegerea și analiza evoluției artei din centrul artistic clujean din ultimele șapte-opt decenii. Fiecare dintre cele patru încăperi dedicate expoziției pune față în față vizitatorul cu o anumită sferă tematică sau mod de exprimare stilistic. Peisajele lui Aurel Ciupe, Dumitru Ivan sau Gil Turculeț întră într-un joc de complementaritate pe axa timpului cu viziunea abstractă a lui Teodor Botiș sau a lui Horea Sârbu. Grafica lui Mircea Bălău, Vetró Artúr sau Valovits László îmbrățișează armonios lucrările de sculptură ale lui Romulus Ladea, Benczedi Sándor sau Kósa-Huba Ferenc. Picturile lui Mircea Vremir, I.C. Dinu sau Miklóssy Gábor reprezintă și ele o punte stilistică și cromatică în înțelegerea perspectivelor complementare și a demersului expoziției. Abstractul lui Ioana Antoniu, Radu Șerban sau Ioan Sbârciu rezonează vizual și tematic cu sculpturile lui Eugen Gocan sau a lui Kolozsi Tibor.

Expoziția, în întregul ei, devine astfel mai mult o călătorie în lumea complementarului și mai puțin un voaiaj pe o axă temporară strictă sau în labirintul stilistic al artelor plastice clujene prin lucrările artiștilor: Antoniu Ioana, Apostu Gheorghe, Barbu Mihai, Bălău Mircea,Benczedi Sándor, Bene József, Bimbea Dan, Botiș Teodor, Ciato Victor, Ciupe Aurel, Ciupe Maria, Elaș Doina, Elaș Leonid, Feier Petru, Feszt László, Forró Antal, Fulicea Virgil, Fulger Radu, Gergely István, Gocan Eugen, Ilea Constantin Dinu, Ivan Dumitru, Kolozsi Tibor, Kósa-Huba Ferenc, Ladea Romul, Lazăr Anton, Lövith Marc Egon, Maxa Florin, Miklóssy Gábor, Mohy Sándor Moritz Eugen, Pallos-Schönauer Jutta, Pulbere Radu, Sârbu Horea, Sbârciu Ioan, Soó Zöld Margit , Șerban Radu, Szervátiusz Jenő, Turculeț Gil , Valovits László, Vetró András, Vetró Artúr, Vremir Mircea.”(Curator: Iakob Attila)

Leave A Comment

%d bloggers like this: