Cum se facturează consumul de energie pe factura ta pentru luna septembrie

October 26, 2022
147 Views

În contextul schimbărilor legislative numeroase, intervenite la intervale scurte de timp, citirea facturii la energie electrică sau gaze naturale poate fi o provocare. Consumatorii casnici din toată țara ai Enel Energie și Enel Energie Muntenia trebuie să știe, înainte de toate, că beneficiază, conform criteriilor de eligibilitate, de noile prevederi referitoare la plafonarea prețurilor finale facturate la energie electrică și gaze naturale, cu aplicabilitate de la 1 septembrie 2022, conform Ordonanței de Urgență nr. 119/2022 (OUG 119/2022). Chiar dacă, în spațiul public, se discută în prezent modificarea diverselor măsuri pentru protejarea consumatorilor finali de energie, prevederile OUG 119/2022 sunt cele pe baza cărora furnizorii Enel facturează în prezent consumul de energie realizat începând cu luna septembrie 2022.

Cum se calculează prețul de pe factura de energie electrică?

OUG 119/2022 prevede două trepte de consum, în funcție de care se definesc categoriile de plafonare, pe baza consumului mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021.

Categoria 1: consumul mediu lunar/loc de consum realizat în anul 2021 a fost între 0-100 kWh inclusiv. În acest caz, consumatorii casnici beneficiază de o plafonare a prețului final facturat la energia electrică de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus.

Categoria 2: consumul mediu lunar/loc de consum realizat în anul 2021 s-a situat între 100,01 – 300 kwh. În acest caz, pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh, se plătește prețul final plafonat de maximum 0,8 lei lei/kWh, cu TVA inclus, iar consumul care depășește 255 kWh se facturează fie la prețul din contractul de furnizare al fiecărui consumator, fie ca sumă dintre componenta de achiziție a energiei, componenta de furnizare și tarifele reglementate (se aplică prețul cel mai mic dintre cele două, deci cel mai avantajos pentru consumatorul final de energie).

Prețul final facturat prevăzut pentru categoriile de mai sus se aplică și în cazul locurilor de consum ale clienților casnici racordate începând cu data de 1 ianuarie 2022 sau pentru clienții casnici care nu au istoric în anul 2021 la furnizor, prin raportare la consumul lunar realizat.

Cum afli care este consumul tău mediu lunar din 2021? Clienții Enel Energie și Enel Energie Muntenia găsesc această informație chiar pe factura lor, în pagina 3.

Cum se calculează prețul de pe factura de gaze naturale?

La fel ca în cazul consumului de energie electrică, și pentru facturarea consumului de gaze naturale al consumatorilor casnici în luna septembrie se aplică prevederile OUG 119/2022. La gaze naturale, indiferent de consumul realizat în perioada de facturare, se va factura un preț final de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus.

Cum se aplică schema de sprijin pe facturile ce includ perioade de consum mai lungi?

…..

Leave A Comment