Minunea de la Mănăstirea Nicula – locul unde icoana a lăcrimat încontinuu timp de 26 de zile

October 16, 2022
194 Views

Mănăstirea Nicula este unul dintre cele mai vizitate lăcașuri de cult din România, renumit pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul. Mai jos îți spunem minunea de la Mănăstirea Nicula, cum ajungi la mănăstire și ce poți face aici!

Istoria Mănăstirii Nicula
Mănăstirea de la Nicula face parte din topul celor mai frumoase mănăstiri din România. Este lăcașul de cult aflat la câțiva kilometri distanță de orașul Gherla, localitate Nicula, județul Cluj. Mănăstirea este cunoscută și ca unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din spațiul românesc.

Prima mărturie istorică ce atestă acest așezământ este legată de prezența unei biserici din lemn, cu hramul Sfânta Treime, ce datează din anul 1552. Între timp, biserica se reînnoiește între anii 1712 și 1714.

Biserica din zid a fost construită în perioada 1875-1879, procesul continuând în 1905, la inițiativa profesorului de teologie Mihail Ivaşco. După moartea acestuia, a fost realizat iconostasul aurit, care a fost înlocuit, în anul 1938, cu unul realizat din lemn de tei, cu un gol în centru, care descoperă icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Pictura bisericii a fost executată în tehnica tempera, în 1961. Biserica a funcționat fără cele două turle timp de 30 de ani, acestea fiind ridicate în 1905. După incendiul din anul 1973, biserica este înlocuită cu o biserică din lemn.

În anul 1659 nu mai este decât chinovie monahală, ci devine și școală împărătească, acolo unde copiii din satele vecine învățau lecții de la călugării care aveau misiunea de dascăli. Desfiinţată în anul 1859, şcoala bisericească şi-a continuat activitatea în spaţiul liturgic, prin propovăduirea Sfintei Evanghelii şi arta pictării icoanelor.

În anul 1699, pe 15 februarie, Mănăstirea Nicula iese din anonimat și devine unul dintre celebrele locuri alese de Maica Domnului. Icoana Maicii Domnului pictată de preotul ortodox Luca din Iclod avea să plângă pentru 26 de zile. Aceste eveniment a prevestit evenimentele ce au avut loc în jurul anului 1700, pentru întreaga ortodoxie românească din Transilvania, dar și pentru viața monahală.

Școala Nicula – prima școală care a dat naștere picturii pe sticlă
Plângerea icoanei a dat naștere picturii pe sticlă, meșteșug învățat de săteni, iar astfel, Nicula a devenit prima școală din țara noastră unde aveau loc asemenea activități. Tradiția este păstrată și astăzi cu sfințenie în zonă și i s-a adăugat și tradiția picturii bizantine pe lemn.

În anul 2001, Arhiepiscopul Bartolomeu al Clujului a reorganizat așezământul monahal și, împreună cu obștea călugărească, a demarat construcția unor noi edificii: Biserica, Casa de creație, Centru de studii patristice, Corp administrativ, Arhondaric și Clopotniță.

Mănăstirea Nicula – locul de pelerinaj la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului
În fiecare an, pe data de 15 august, atunci când mănăstirea Nicula își serbează hramul, Adormirea Maicii Domnului, aici se strâng mii de pelerini din țară și de peste hotare, care se închină și se roagă în poienile din jurul bisericii. Mănăstirea Nicula este mănăstirea în juru căreia s-a creat unul dintre cele mai mari pelerinaje din țară, dar și din lumea ortodoxă.

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula
Icoana în jurul căreia s-a dezvoltat pelerinajul, a fost zugrăvită în anul 1691, de către preotul Luca din Iclod. Este realizată pe scândură din brad, întărită cu două cingătoare de brad și are o grosime de doi centimetri. Icoana a ajuns prin mâna nobilului român Ioan Cupșa, care a cumpărat-o de la preotul Luca și a donat-o mănăstirii. Potrivit unor militari austrieci, icoana Maicii Domnului a lăcrimat încontinuu între 15 februarie și 12 martie 1699.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: