La cât a ajuns acum coșul minim, după inflația galopantă. Nu se ia în calcul nici măcar o ieșire în oraș

October 9, 2022
145 Views

Din cauza creșterilor de prețuri din toate domeniile, o familie cu doi copii care locuiește la oraș ar avea nevoie acum, de peste 3.000 de lei, lunar.

Calculul este făcut de experții „Institutului pentru Cercetarea Calității Vieții”, aflat în subordinea Academiei Române.
Iar acești bani se duc pe mâncare, haine, utilități, educație și economii. Nici nu se pune problema de ieșiri în oraș sau concedii, și nu sunt luate în calcul ratele la credite ori chiriile. Viața este însă, mult mai scumpă, spun oamenii.

Scumpirile din ultimele luni i-au făcut pe oameni să fie mai atenți la cumpărături și prețuri. Mulți spun că nu le ajunge salariul pentru un trai decent.

Femeie: „Destul de greu, mai ales acum, când trebuie să merg să aprovizionez pentru mâncare, mă uit de două ori și de obicei tai jumătate din cât luam până acum. Mi-e greu să cred că trebuie să cumperi haine, rechizite, mâncare, un copil mai vrea și altele, nu cred că te descurci cu 3.000.”

Femeie: „Avem și familie, și salarii mai mari, și nu ne descurcăm. Este o situație de indignare.”
„Muncesc mult mai mult, mult mai mult decât munceam înainte, și reușesc să fac față tuturor cheltuielilor. Muncesc și 16 ore pe zi și frecvent, destul de mult, și câte 12 ore pe zi”, spune altcineva.

Un calcul realizat de Institutul pentru Cercetarea Calității vieții în luna mai arată că o familie cu doi copii, care locuia în oraș și nu plătea rată la banca sau chirie ducea un trai decent cu suma de 3105 lei. Acum cheltuiește cu 400 de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Zece categorii pentru coșul de consum
Acest coș de consum este împărțit în zece categorii. Au prioritate cheltuielile pentru mâncare și băutură, întreținerea locuinței și îmbrăcăminte. Pentru educație, o familie plătește doar 158 de lei în fiecare lună, iar pentru timpul liber, de pildă o ieșire în oraș, nu este alocată nici o sumă de bani.”

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: