Decizie majoră în UE: din 2024, devine obligatoriu încărcătorul unic pentru dispozitivele electronice

October 6, 2022
139 Views

Parlamentul European a aprobat marți o directivă prin care se instituie obligația unui port de încărcare comun pentru o gamă largă de dispozitive electronice vândute în UE.

Această directivă va impune obligativitatea unui port de încărcare USB-C pentru o gamă largă de dispozitive electronice, indiferent de producător, ceea ce a stârnit nemulțumirea Apple. Prin urmare, toate dispozitivele vor putea fi reîncărcate cu același încărcător.
Noile norme se aplică unei game largi de dispozitive electronice, și anume:

-telefoane mobile
-tablete și e-readere aparate fotografice digitale
-console de jocuri video
-căști, căști intraauriculare
-difuzoare portabile mouse-uri și tastaturi fără fir
-sisteme portabile de navigație

În plus, noile norme se vor aplica, de asemenea, tuturor laptopurilor după 40 de luni de la intrarea în vigoare a directivei.

„Este o zi mare pentru consumatori și o zi mare pentru mediu”, a declarat eurodeputatul maltez Alex Agius Saliba, raportorul textului care a obținut 602 de voturi pentru, 13 împotrivă și 8 abțineri.

Directiva urmărește să lase în mod sistematic consumatorului alegerea de a cumpăra un dispozitiv nou cu sau fără încărcător. Acest lucru va duce la reducerea volumului de deșeuri electronice asociate cu producția, transportul și eliminarea încărcătoarelor. Posibilitatea de a face obligatorie această vânzare separată va fi evaluată de Comisie la patru ani după intrarea în vigoare a directivei.

Noile norme trebuie puse în aplicare în termen de24 de luni de la intrarea în vigoare a directivei pentru majoritatea dispozitivelor.

Proiectul a fost lansat în 2009 de Comisie, dar s-a confruntat mult cu rezistența industriei.

Leave A Comment

%d bloggers like this: