Muzeul de Arta Cluj-Napoca : Agneta Labancz-Cismașiu. Nagy Anna Mária. Transcendent – pictură și sticlă

October 4, 2022
162 Views

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 28 septembrie – 16 octombrie 2022, expoziția duplex intitulată Transcendent, cu lucrări ale artistelor Agneta Labancz Cismașiu (pictură) și Nagy Anna Mária (sticlă). Vernisajul expoziției a avut loc miercuri, 28 septembrie 2022, în sălile de expoziții temporare (etaj) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezența celor două artiste și a muzeografului Florin Gherasim, curator al acestui proiect. Invitata specială a serii a fost soprana Carmen Vasile, care a completat programul vernisajului cu un recital.

Agneta Labancz-Cismașiu s-a născut la Turda, în anul 1951, unde a urmat și studiile liceale. A studiat mai apoi, la Cluj, în cadrul Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu”, secția Arte Textile, clasa profesorului Leonid Elaș, promoția 1980. După absolvire, a revenit la Turda, unde a desfășurat și continuă încă o efervescentă activitate didactică, fiind una dintre persoanele care au inițiat și au promovat în România pedagogia Waldorf. Devine membră a Uniunii Artiștilor Plastici, și dezvoltă o bogată activitate de creație (tapiserie, pictură, mixed media) și expozițională, concretizată prin participarea la zeci de expoziții de anvergură națională și internațională în galerii și muzee din România, Germania, China, Ungaria, Elveția, Serbia ș.a.

Nagy Anna Mária s-a născut în anul 1959 la Câmpia Turzii, oraș în care și-a petrecut copilăria și adolescența. Atrasă și inițiată de timpuriu în artă, a venit la Cluj pentru a studia la Liceul de Artă. A urmat apoi studiile la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, unde și-a aprofundat pregătirea artistică la secția Ceramică-Sticlă, absolvind, în promoția 1981, la specializarea Sticlă. A revenit la Câmpia Turzii, iar prin repartiție a devenit designer la vestita Fabrică de sticlă din Turda, întreprindere la care a rămas peste zece ani. După 1990 și-a deschis propria manufactură de sticlă, unde a dezvoltat atât linia de producție a obiectelor industriale și de larg consum, cât și atelierul de creație artistică. Nagy Anna Mária are un bogat palmares de participări la expoziții personale sau de grup din România, Ungaria, Germania, Austria, Japonia ș.a.

Cele două artiste, legate printr-o veche și caldă prietenie, au în palmares participări comune la o serie de manifestări expoziționale de grup, amândouă fiind membre ale Uniunii Artiștilor Plastici din România, dar și ale Breslei Barabás Miklós. Inițiativa de a realiza un proiect expozițional duplex le aparține, exprimându-și prețuirea reciprocă și dorința de a prezenta publicului două destine artistice care au multe puncte de rodnică intersecție, chiar dacă, la prima vedere, s-ar crede că pictura și sticla sunt domenii artistice mai curând distanțate. Tocmai de aceea, Muzeul de Artă Cluj-Napoca a primit cu interes această inițiativă și invită publicul să vină la întâlnirea cu cele două artiste și lucrările lor. (Florin Gherasim)

Expoziția poate fi vizitată pana in data de 16 octombrie 2022, în intervalul orar 10 – 17, de miercuri până duminică inclusiv.

Leave A Comment

%d bloggers like this: