Există ideea preconcepută potrivit căreia fructele sunt interzise în regimul de slăbit, întrucât conțin zahăr. Ei bine, unele fructe te pot ajuta chiar să slăbești, în ciuda conținutului de fructoză – iată despre ce fructe este vorba!
Dacă alegi fructele potrivite la dietă, nu numai că acestea nu îți vor sabota eforturile de eliminare a kilogramelor în plus, însă totodată te vor ajuta să slăbești.
De ce consumi fructe la dietă
Da, fructele conțin fructoză, dar fructoza nu este zahăr adăugat, tipul de zahăr pe care-l găsești în atât de multe alimente procesate. Fructele sunt, de asemenea, bogate în nutrienți de care organismul tău are nevoie: antioxidanți care luptă împotriva bolilor, vitamine esențiale și minerale necesare.
Și dacă ești îngrijorat în privința caloriilor, compară o mână de felii de fructe cu o mână de gustări sau deserturi rafinate cumpărate din magazin. Vei vedea că fructele conțin mult mai puține calorii decât deserturile din comerț.
Unele fructe conțin un nivel crescut de fibre solubile care mențin sațietatea și suprimă apetitul – de pildă, pectina. Fibrele îmbunătățesc digestia, încetinesc absorbția zahărului în sânge și mențin senzația de sațietate pentru mai mult timp.
Bineînțeles, fructele trebuie consumate cu moderație atât la dietă, cât și în general, întrucât fructoza în exces este depozitată de organism sub formă de grăsimi. Nu uita nici de aportul caloric al fructelor – pentru a slăbi trebuie să creezi un deficit caloric, așa că asigură-te că nu consumi un aport caloric prea mare prin consumul de fructe.
De altfel, dacă urmezi o dietă ketogenică, unele fructe sunt, de asemenea, mai indicate decât altele în acest plan, din cauza restricțiilor stricte în ceea ce privește numărul carbohidraților. De asemenea, pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, deși este un mit că fructele nu sunt recomandate, acestea trebuie să-și monitorizeze aportul datorită numărului de carbohidrați, altfel riscă o creștere a zahărului din sânge.
Ce fructe să alegi dacă vrei să slăbești
Fructele proaspete, întregi ajută la reducerea grăsimii de pe burtă și ajută la pierderea în greutate, deoarece sunt în mod natural sărace în calorii și au un volum mare de apă. Dacă vrei să scapi de kilogramele nedorite, evită fructele deshidratate, deoarece acestea sunt dense în calorii. De asemenea, exclude și sucurile de fructe, pentru că acestea nu mai au substanțe nutritive.
Iată ce nu ar trebui să-ți lipsească din dieta cu fructe! 10 fructe de inclus în regimul de slăbit
1. Perele
Cu un conținut de fibre mai mare decât majoritatea fructelor, perele mențin senzația de sațietate și pot fi consumate pe post de gustare la dietă. Acestea mențin nivelul de zahăr din sânge și te ajută să slăbești.
2. Fructele de pădure
Fructele de pădure, în special, sunt adesea clasificate drept superalimente, deoarece nivelurile lor ridicate de vitamina C și vitamina E, care sunt antioxidanți care ajută la prevenirea bolilor cronice. Aceste fructe ajută organismul să topească depozitele de grăsimi. Totodată, ingredientele active din ele combat colesterolul mărit și rezistența la insulină.
Datorită gustului dulce, zmeura poate ajuta la satisfacerea poftei de zahăr. Acest fruct oferă fibre, precum și antioxidanți, care combat substanțele nocive numite radicali liberi din organism, au arătat cercetările. Potrivit specialiștilor, 1 cană de zmeură are 8 g de fibre.
3. Pepenele roșu
Pepenele roșu este o sursă excelentă de vitamina C, minerale, licopen și apă. Un studiu a concluzionat că un consum de două căni de pepene roșu pe zi ar putea crește sațietatea și ar putea reduce greutatea, indicele de masă corporală și tensiunea arterială 1.
Prin urmare, sărac în calorii, însă bogat în conținutul de apă, pepenele este un aliat de preț în regimul de slăbire. O cană de cuburi de pepene nu conține mai mult de 100 de calorii, însă te va satura instantaneu, reducând apetitul pentru câteva ore. În plus, conținutul bogat în apa va hidrata organismul.
4. Grepfrutul
Grepfrutul este un fruct acidulat și suculent despre care se știe că ajută la pierderea în greutate. Este bogat în vitamina C și fibre alimentare. În plus, acest fruct ajută, de asemenea, la îmbunătățirea profilului lipidic, a tensiunii arteriale și la reducerea inflamației.
În plus, grepfrutul este un aliat în regimul de slăbire. O jumătate de grepfrut are 60 de calorii, însă este vorba despre calorii “goale”. Asta înseamnă că organismul consumă mai multe calorii în timp ce digeră acest fruct, decât primește. Naringina, ingredientul activ din grepfrut, poate stimula scăderea în greutate și poate reduce totodată nivelul de zahăr din sânge (glicemia).
……