Când este echinocțiul de toamnă 2022, momentul în care începe toamna astronomică

September 23, 2022
229 Views

Echinocțiul de toamnă marchează începutul toamnei din punct de vedere astronomic și trecerea soarelui din emisfera nordică în cea sudică.

Pe parcursul unui an, se produc două echinocții. Primul, echinocțiul de primăvară, se produce în martie, când Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera sudică în cea nordică.

Al doilea echinocțiu, cel de toamnă, se produce în septembrie, Soarele trece din emisfera nordică în cea sudică. Acest moment marchează începutul toamnei astronomice.
Când este echinocțiu de toamnă în 2022

În 2022, echinocțiul de toamnă are loc pe 23 septembrie, la ora 4:04 (ora României).

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată, deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost introdus calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie. Cel mai des, însă, a căzut pe 22 și 23 septembrie.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” explică, într-o postare pe Facebook, că echinocțiul de toamnă nu este, așa cum se crede în mod eronat, momentul în care ziua este egală cu noaptea. „De abia pe 26 septembrie ziua va fi egală cu noaptea, iar începând cu 27 septembrie, noaptea va fi mai lungă decât decât ziua”

Ce înseamnă echinocțiu de toamnă
Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul latinesc „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”, „noctis” – „noapte”.

Potrivit astro-urseanu.ro, „punctul echinocțiului de toamnă, numit și punct autumnal, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.

Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților”.

După echinocțiul de toamnă se va trece și la ora de iarnă. Acest lucru se va întâmpla în ultimul weekend din octombrie, mai exact în noaptea de 29 spre 30 octombrie.

…..

Leave A Comment