Cum poți economisi energie pentru a te încadra în plafonul lunar stabilit de Guvern

September 11, 2022
187 Views

Guvernul a redus cu 15% plafonul de consum lunar pentru care compensează facturile, de la 300 kWh la 255 kWh, adică 45 kWh mai puțin, cantitate care echivalează cu procentul recomandat de către CE.

Cu alte cuvinte, pentru a beneficia de un preț al energiei electrice plafonat la nivelul de 0,68 lei/kWh, românii nu trebuie să depășească un consum lunar de 100 kWh, cei care se vor încadra într-un consum lunar de 255 kWh urmând să plătească 0,80 lei/kWh. La polul opus, consumatorii care nu reușesc să se încadreze în aceste limite vor fi nevoiți să plătească energia electrică la prețul pieței, care va fi cel puțin dublu față de nivelul prezent, după cum au estimat specialiștii Asociației Energia Inteligentă.

Concret, prin această ordonanță românii sunt îndemnați să facă economii la fel ca şi alte țări din Uniunea Europeană.

Trucuri facile pentru economisirea energiei
O serie de recomandări au fost făcute recent atât de specialiști ai Uniunii Europene cât și de cei din cadrul ANRE. Practic, cei 45 de kWh echivalează cu energia consumată de o mașină de spălat rufe în 20 de ore de funcționare, energie care poate fi economisită dacă în locul unui program de spălare îndelungat este folosit unul scurt, la o temperatură de numai 30 de grade Celsius. Economie poate fi făcută și dacă rufele sunt spălate săptămânal, utilizând întreaga capacitate de rufe a mașinii de spălat, în locul folosirii zilnice sau o dată la două zile a acesteia.

Economii se pot face și în baie, mai ales cei care folosesc boiler sau centrale electrice pentru încălzirea apei calde. Astfel, dacă dușul zilnic este scurtat cu doar 3 minute se poate economisi până la 115 RON pentru fiecare persoană, pe an.

Alte economii pot fi făcute și dacă ventilatorul din baie funcționează maximum 20 de minute după fiecare duș, dar și dacă se instalează un cap de duș economic și un regulator de debit, ceea ce va reduce costul facturilor la energie cu aproximativ 15 RON pe lună.

Sfaturi pentru facturi mai mici

…..

Leave A Comment