Condimentele ne ajută să oferim savoare mâncării și deseori ne salvează de excesul de sare, grăsimi sau substanțe nesănătoase care oferă gustul plăcut preparatelor. Însă cercetările au dovedit că acestea ne ajută și să slăbim, prin eliminarea toxinelor și grăsimilor rele din organism.
Iată ce condimente ar trebui să consumi!
Turmeric (curcumina)
Consumul de turmeric crește temperatura organismului, ceea ce favorizează topirea și eliminarea grăsimilor în exces. În plus, anumite studii au dovedit că poate ține sub control fluctuațiile hormonale din timpul ciclului menstrual, iar ingredientul activ din acest condiment, curcumina, are şi alte beneficii pentru sănătate, printre care şi stimularea metabolismului.
Atenție! Turmericul este în general sigur, dar poate provoca probleme gastrointestinale dacă este consumat în exces.
Scorțișoară
Din punct de vedere chimic, substanțele din scorțișoară ajută la scăderea nivelului de zahăr din organism. Oferă o senzație de sațietate și reduce pofta de mâncare, iar aroma plăcută te poate ajuta să „păcălești” pofta de dulciuri. În felul acesta, este un aliat de nădejde pentru slăbit.
Atenție! Scorțișoara este în general sigură pentru majoritatea oamenilor, dar dacă ai diabet, discută cu medicul.
Chimion
O cercetare recentă a dovedit că folosirea zilnică a chimionului în preparate a ajutat femeile supraponderale să piardă până la de trei ori mai multă grăsime corporală. O singură linguriță de chimion este suficientă, iar avantajul este că aroma acestuia se potrivește în foarte multe mâncăruri: salate, supe, sosuri și tocănițe, cartofi la cuptor, etc.
Atenție! Reține totuși că condimentul este considerat sigur, dar trebuie consumat cu moderație. Consumat în exces poate duce la efecte secundare, cum ar fi sângerări, complicații respiratorii și dermatită, potrivit unei recenzii din noiembrie 2018 1.
Ghimbir
În țara noastră ghimbirul este folosit mai mult pentru ceaiuri, însă rolul acestuia de condiment ar trebui să fie valorificat mai mult, fiindcă reglează nivelul zahărului din sânge și reduce grăsimea ca și turmericul, prin încălzirea organismului.
Folosește ghimbir pentru a marina carnea, în sosuri, salate și smoothie.
O revizuire a 14 studii umane a arătat că suplimentarea cu ghimbir a scăzut semnificativ atât greutatea corporală, cât și grăsimea de pe abdomen 2. O altă revizuire a 27 de studii pe oameni, animale și eprubete a concluzionat, de asemenea, că ghimbirul poate ajuta la slăbit prin creșterea metabolismului și arderea grăsimilor, scăzând simultan absorbția grăsimilor și apetitul 3.
Atenție! Ghimbirul poate avea efecte secundare precum disconfort abdominal, arsuri la stomac, diaree și iritație a gurii și gâtului, așa că ai grijă la cât ghimbir adaugi în preparatele culinare, potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH). Și ar trebui evitat dacă ai boala de reflux gastroesofagian (BRGE).
Piper negru
Poate unul dintre cele mai comune condimente folosite în bucătărie este și printre cele mai sănătoase. Piperul negru ajută la eliminarea toxinelor din organism și arde grăsimile, iar studii recente au arătat și că previne formarea de noi celule grase.
Un mic studiu din aprilie 2018, publicat în Food & Function sugerează că piperul negru poate reduce apetitul 4. Un grup de 16 persoane a primit o băutură cu piper negru și o băutură care nu conținea condimente înainte de masă. Băutura cu piper negru a redus senzația de foame și a dat senzația de saturație.
În cele din urmă, se crede că piperul negru nu numai că are o mulțime de alte beneficii pentru sănătate, ci ajută și la absorbția curcuminei, conform specialiștilor.
…..