Cătina este un arbust cu multe ramificații, care crește preponderent în zona montană și care este renumit pentru fructele sale cu efecte uimitoare asupra sănătății. Cătina este folosită în industria alimentară, în industria farmaceutică, precum și pe post de remediu naturist, încorporat în leacuri făcute acasă.
Cătina a fost folosită de secole atât în Europa, cât și în Asia ca aliment, precum și pentru proprietățile sale farmaceutice. Rapoartele anecdotice indică faptul că era folosită în Antichitate pentru a scădea febra, a reduce inflamația și a curăța plămânii. În prezent, cătina este utilizată în continuare ca aliment (în sosuri, gemuri etc.), dar și ca remediu natural pentru tratarea virozelor, a afecțiunilor gastrointestinale și a unor probleme ale pielii, precum și pentru reglarea colesterolului.
Ce conține cătina?
Cătina este bogată în diverse vitamine, minerale și compuși vegetali benefici. Este în mod natural plină de antioxidanți, care contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire și la scăderea riscului de a dezvolta afecțiuni precum cancerul și bolile de inimă.
Fructele de cătină sunt bogate în special în vitaminele A, C, K și E, dar conțin, de asemenea, cantități considerabile de fier, calciu, magneziu, potasiu, cupru și zinc. În plus, semințele și frunzele sunt bogate în fitosteroli, un compus vegetal cu multe beneficii – inclusiv blocarea colesterolului din alimentație pentru a nu fi absorbit în organism.
Uleiul de cătină este bogat în acizi grași de tip Omega, mai mult de jumătate dintre grăsimile găsite în acest ulei fiind mono și polinesaturate, deci două tipuri de grăsimi sănătoase.
Ce beneficii au fructele de cătină?
Fructele de cătină pot avea următoarele beneficii pentru sănătate:
-Tratează problemele gastrointestinale
-Contribuie la tratarea unor infecții
-Pot îmbunătăți vederea
-Consolidează coloana vertebrală
-Ajută la menținerea sănătății colonului
-Reduc inflamația din organism
-Ușurează simptomele astmului
-Contribuie la buna funcționare a sistemului nervos
-Scad colesterolul
-Îmbunătățesc circulația limfatică
-Fortifică sistemul imunitar
-Reduc foamea excesivă
-Încetinesc procesul de îmbătrânire
-Neutralizează efectul radicalilor liberi
-Previn și tratează răcelile
Cum consumi fructele de cătină?
Fructele de cătină pot fi consumate ca atare, în salate de fructe, în prăjituri, în piureuri de fructe ori sub formă de suc. Trebuie să știi că fructele de cătină se numără printre fructele cu cele mai multe calorii, o cantitate de 500 ml de suc având un aport caloric de 490 de calorii.
Dacă vrei să îi oferi cătină copilului tău și acesta refuză să o consume, o poți încorpora în piureuri de fructe care îi plac, precum cel de banane, de mere, de mango sau de fructe de pădure.
Ce beneficii are uleiul de cătină?
Poți profita de beneficiile acestui arbust și folosind și uleiul de cătină. Există două tipuri de ulei de cătină: cel obținut din fructele de cătină și cel obținut din semințele de cătină. Ambele au efecte puternice asupra organismului. Uleiul de cătină are următoarele beneficii:
-Tratează eczemele, pielea uscată și acneea
-Ajută la scăderea colesterolului și susține sănătatea inimii
-Poate fi un excelent expectorant
-Poate fi util pentru calmarea durerilor de stomac
-Este un bun remediu pentru arsurile solare și rănile superficiale ale pielii
-Poate ajuta la menținerea greutății corporale normale
…
Foto: Shutterstock