Consiliul Local al Orașului Năvodari a aprobat desființarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, cu începere de la data de 1 octombrie 2022. Măsura a fost adoptată ca urmare a scăderii drastice a numărului de abonați, dar și din cauza creșterii datoriilor pe care cetățenii orașului le au pentru serviciul de termoficare.

Astfel, la data de 1 iulie 2022, SC Termica Distribuție Năvodari mai avea 1.778 de abonați casnici la apă caldă și căldură, dintr-un total de 10.000. Dintre aceștia, un număr de 1.334 de abonați înregistrau datorii totale în valoare de 1,7 milioane lei pentru înclzire și apă caldă.

„Consiliul Local al Orașului Năvodari a aprobat astăzi (19 august – n. red.) desființarea Serviciului Public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în orașul Năvodari și încetarea prestării serviciului public de către SC Termica Distribuție Năvodari, începând cu data de 1 octombrie 2022. Măsura a fost luată ca urmare a scăderii considerabile a numărului de abonați din sistemul centralizat de termoficare și a creșterii restanțelor abonaților către SC Termica Distribuție”, se arată într-un comunicat al primăriei Năvodari.

Costurile cu gigacaloria sunt prea mari

Pe de altă parte, se mai arată în comunicat, Rompetrol Energy, compania care produce și furnizează agentul termic, a depus spre aprobare la ANRE un preț de 560 lei/gigacalorie. Aceasta, în condițiile în care tariful actual este de 122 lei/gigacalorie.

Drept urmare, prețul de furnizare a gigacaloriei către abonați ar trebui să crească, începând din această toamnă, la 822 lei/gigacalorie. Or, este o valoare peste posibilitățile Termica de a achiziționa agent termic și a populației de a plăti facturile. De asemenea, nici Consiliul Local Năvodari nu are suficiente resurse bugetare pentru a acoperi plata subvențiilor.

Primăria încurajează achiziția de centrale individuale

În aceste condiții, Primăria îi încurajează pe locuitorii orașului să achiziționeze  centtrale termicw de apartament sau boilere. Primarul Florin Chelaru a anunțat că familiile și persoanele cu venituri mici vor primi o finanțare de 4.000 de lei. În acest sens, edilul a supus aprobării, în Consiliul Local, regulamentul programului „Cald în Casa Ta”. Programul propune acordarea unui ajutor de urgență din bugetul local pentru acoperirea parțială a unor cheltuieli necesare achiziționării și instalării unui sistem de încălzire a locuinței și prepararea apei calde.

„Practic, familiile cu un venit de până la 1.500 lei pe cap de membru sau persoanele singure care au un venit de până la 2053 lei, vor primi un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 4.000 lei pentru a-și procura centrale, boilere sau orice alte echipamente sau materiale, inclusiv lucrări de execuție, pentru producerea de apă caldă și căldură”, se mai arată în comunicatul publicat pe Facebook.

Condiția impusă de Primărie este ca solicitanții să nu aibă restanțe la SC Termica Distribuție din Năvodari pentru serviciul de apă caldă sau căldură.