Astmul este o boală cronică a cărei cauză precisă nu se cunoaște. Deși nu există metode sigure care să împiedice astmul să se instaleze, există un factor de risc care poate fi eliminat: greutatea excesivă.
Pacienții supraponderali sau obezi au adesea respirație șuierătoare, gâfâie și obosesc extrem de repede la efort fizic. Ceea ce nu știu, însă, mulți dintre ei este că astmul poate fi responsabil pentru aceste simptome, nu doar greutatea excesivă.
Obezitatea crește riscul de astm
Oamenii de știință au cercetat legătură dintre astm și obezitate și s-a descoperit astfel că acumularea kilogramelor în plus crește riscul de astm, adică persoanele supraponderale sunt mai predispuse acestei afecțiuni respiratorii decât persoanele cu un indice de masă corporală în limitele normale.
Mai mult decât atât, pacienții obezi sunt adesea diagnosticați în mod greșit atunci când vine vorba despre probleme respiratorii, medicii având tendința de a pune problemele de respirație pe seama greutății suplimentare, neglijând astfel posibilitatea de a fi vorba despre astm.
Un alt studiu științific a arătat că adolescenții și copiii supraponderali au un risc dublu de a dezvoltă astm comparativ cu cei cu o greutate considerată normală. Medicii bănuiesc că de vină pentru această situație ar putea fi faptul că plămânii pacienților obezi se află sub presiunea kilogramelor în plus și ca urmare acele persoane au inspirul mai scurt. Acest lucru duce la îngustarea căilor respiratorii și favorizează apariția astmului.
Obezitatea este și factor agravant al astmului
Obezitatea este asociată atât cu predispoziția pentru astm, cât și cu agravarea simptomelor acestei afecțiuni respiratorii, atunci când boala există deja. Statistic vorbind, rata astmului este mai mare în rândul persoanelor supraponderale decât în rândul persoanelor normoponderale.
Kilogramele în plus cresc riscul de astm în mai multe feluri. În primul rând, pe de o parte, grăsimea excesivă pune presiune sporită pe zona pieptului, dar și pe cea abdominală, îngreunând astfel respirația. Pe de altă parte, însă, țesuturile adipoase produc substanțe cu efect inflamator, care afectează întreg organismul, inclusiv plămânii.
…..