Cluj-Napoca : Concerte, dezbateri, filme si expozitii la Festivalul Khetane, in comunitatea de la groapa de gunoi Pata Rat

August 12, 2022
193 Views

Un festival inedit, Khetane, va fi organizat lângă groapa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca, unde locuieşte o comunitate de circa 2.000 de persoane, pentru a atrage atenţia asupra problemelor comunităţilor marginalizate de societate.

“Radio Pata, radioul comunitar creat de comunităţile Pata Rât, Stephenson şi Meşterul Manole, organizează primul festival de muzică şi cultură romă: Khetane – comunităţi împreună! Khetane este primul festival al comunităţilor marginalizate din Cluj-Napoca ce îşi propune promovarea culturii romani ca demers de reparaţie morală şi de justiţie socială. Khetane înseamnă “împreună” în limba romani! Khetane aduce comunităţile împreună! Festivalul porneşte de la dorinţa locuitorilor din Pata Rât de a avea propriul lor festival care să ofere un program cultural alcătuit după preferinţele lor. Timp de 3 zile, în perioada 12-14 august, în cadrul Khetane vor avea loc evenimente culturale: concerte, proiecţii de film, prezentări de modă, dezbateri, activităţi pentru copii etc., toate gândite şi adaptate special pentru a facilita interacţiuni sociale incluzive”, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de organizatori.

Potrivit comunicatului, festivalul se adresează celor peste 2.000 de persoane din Pata Rât, dar şi locuitorilor din Cluj, iar accesul în cele trei zile de festival este gratuit.

“Khetane urmăreşte să întărească rolul structural al solidarităţii sociale în transformarea contextului socio-urban clujean. Pe lângă distracţie, ne dorim ca activităţile festivalului să contribuie şi la reconstrucţia relaţiilor sociale între cetăţenii Clujului, marcate de rasism şi segregare. Istoricul cartierului Pata Rât: Zonele marginalizate ale Clujului (Pata Rât, Stephenson, Manole) sunt rezultatul cumulat a peste trei decenii de nepăsare, rasism, discriminare şi segregare. Acest fenomen îşi are începuturile în anii 70, când colonia Dallas a început să se formeze, iar în 17 decembrie 2010 a atins un punct culminant, când 350 persoane au fost evacuate de Primăria Cluj-Napoca, de pe strada Coastei din Cluj, fiind mutate forţat la Pata Rât, lângă groapa de gunoi a oraşului. În fapt, mai bine de 70% din locuitorii cartierului Pata Rât din Cluj-Napoca au ajuns acolo după ce au fost evacuaţi de autorităţi, în medii toxice, cu stigmatul de a trăi în condiţii inadecvate de locuire”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, organizatorii atrag atenţia asupra “responsabilităţii instituţiilor publice de a-şi asuma nu doar la nivel declarativ, ci ferm şi pe termen lung, programe de re-integrare a acestor cetăţeni ai Clujului”.

“Programele în cauză vor include nu doar servicii sociale, medicale, ecologice, de salubritate şi colaborări pe piaţa muncii, dar şi soluţii de locuire socială, la nivelul standardelor unui oraş precum Cluj!”, se menţionează în comunicat. AGERPRES

Programul evenimentelor

Leave A Comment

%d bloggers like this: