COVID-19 și gripa: Asemănări și diferențe

August 8, 2022
280 Views

Infecția cu SARS-CoV-2 continuă să se răspândească în întreaga lume. Deși gripa și COVID-19 sunt boli respiratorii, există diferențe importante între cele două și în modul în care virusurile gripale și SARS-CoV-2 se răspândesc.

Cum sunt asemănările dintre virusurile gripale și virusul SARS-CoV-2?

În primul rând, aceste virusuri provoacă boli respiratorii, cu o gamă largă de simptome, mai ușoare sau mai grave și chiar complicații care pun în pericol viața. În al doilea rând, ambele virusuri se transmit prin contact direct, prin picături de salivă, când cineva infectat tușește sau strănută. Drept urmare, pentru a nu contracta infecția cu SARS-CoV-2 sau cu virusurile gripale, trebuie respectate aceleași măsuri, cum ar fi igiena mâinilor și strănutul sau tusea în șervețel.

Care sunt diferențele dintre virusurile gripale și virusul SARS-CoV-2?

Viteza de răspândire este o diferență importantă între cele două virusuri. Perioada de incubație în gripă (perioada de la infecție până la apariția simptomelor) este mai scurtă. Intervalul de timp între cazurile succesive în cazul virusului SARS-CoV-2 este estimat a fi de 5-6 zile, în timp ce pentru virusurile gripale acest interval este de 3 zile. Aceasta înseamnă că virusurile gripale se pot răspândi mai repede decât virusul SARS-CoV-2.

O altă diferență între aceste virusuri constă în modul de transmitere. Dacă în cazul virusurilor gripale acestea se răspândesc în primele 3-5 zile de boală, în ​​cazul virusului SARS-CoV-2 există persoane care pot transmite virusul cu 24-48 de ore înainte de debutul simptomelor.

Numărul de reproducere, adică numărul de infecții secundare generate de un individ infectat – este între 2 și 2,5 pentru virusul SARS-CoV-2, mai mare decât pentru virusurile gripale. Cu toate acestea, estimările pentru aceste virusuri sunt foarte specifice contextului și timpului, îngreunând comparațiile directe.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: