Durere de rinichi: cauze, simptome asociate si tratament

August 7, 2022
74 Views

Despre durerea de rinichi
Durerea de rinichi se manifestă la nivelul părții superioare a cavității abdominale, pe o parte sau pe spate. Adesea, durerea de rinichi este confundată cu durerea de spate, însă cea de rinichi este localizată mai sus și este mai intensă decât durerea obișnuită de spate.

Anatomia rinichiului și a aparatului urinar
Aparatul urinar constituie sistemul de drenare al organismului, eliminând urina care este alcătuită din surplusul de fluide și deșeuri. Pentru ca procesul de urinare să se petreacă, toate componentele aparatului urinar trebuie să funcționeze: rinichi, uretere, uretră și vezica biliară. Rinichii sunt două organe de forma unor boabe de fasole, de dimensiunile unui pumn. Aceștia sunt amplasați exact sub coaste, de o parte și de alta a coloanei vertebrale.

Localizarea durerilor de rinichi
Durerile de rinichi se resimt în zona spatelui, imediat sub coaste. Durerea poate să apară pe o singură parte, dar și pe ambele părți simultan.

Cauzele durerii de rinichi
Durerea de rinichi poate fi cauzată de diverse afecțiuni.

Infecțiile tractului urinar
Infecția urinară poate apărea atât la nivelul rinichilor, cât și la nivelul uretrei, a ureterelor ori la nivelul vezicii urinare. Majoritatea infecțiilor apar la nivelul părții inferioare a tractului urinar, adică în vezica urinară sau la nivelul uretrei. Infecțiile urinare de la nivelul rinichilor sunt extrem de periculoase. De regulă, medicii tratează aceste infecții cu antibiotice. Simptomele infecțiilor tractului urinar sunt: nevoia accentuată de a urina, dureri și usturimi la urinare, urină de culoare tulbure, urină cu miros înțepător, durere în zona pelviană.

Pietre la rinichi
Pietrele la rinichi sunt formațiuni minerale cristaline, care apar la nivelul rinichilor sau tractului urinar. Pietrele la rinichi pot să nu cauzeze dureri decât în momentul în care trec prin uretere de la rinichi către vezica urinară. Simptomele sunt destul de serioase: durere severă sub coaste, durere care iradiază către abdomen și zona pelviană, durere care vine în valuri și fluctuează, durere la urinare, sânge în urină, urină urât mirositoare, greață și vărsături, nevoia continuă de urinare, febră și frisoane.

De multe ori, pietrele la rinichi sunt eliminate de la sine. Dacă este nevoie de tratament, acesta este alcătuit din calmante și medicamente care facilitează urinarea.

Cheaguri de sânge la rinichi sau tromboză renală
Tromboza renală este afecțiunea care presupune formarea unuia sau mai multor cheaguri de sânge la nivelul venei renale. Această afecțiune apare adesea în cazul copiilor foarte mici.

Sângerări ale rinichiului
Sângele în urină, adică hematuria, apare adesea din cauza pietrelor la rinichi care, în timpul eliminării, fac răni de-a lungul sistemului renal.

Boala rinichilor polichistici

Boala polichistică renală este o afecțiune ereditară, care cauzează formarea chisturilor la nivelul rinichilor. Pe măsură ce apar tot mai multe chisturi, dimensiunile rinichilor se modifică, fapt care afectează funcționarea acestora. Aceste chisturi sunt formațiuni necanceroase, care conțin fluid. Boala rinichilor polichistici poate determina apariția chisturilor și la nivelul ficatului ori în alte zone ale corpului.

Simptome boală rinichi polichistici: tensiune arterială mărită, durere de spate, durere de cap, senzație de balonare, sânge în urină, pietre la rinichi, insuficiență renală, infecții ale tractului urinar, cancer la rinichi.

Cancerul la rinichi
Cancerul la rinichi este afecțiunea care apare atunci când celulele de la nivelul rinichilor devin maligne și scapă de sub control, formând tumori. Din fericire, de cele mai multe ori cancerul la rinichi este depistat înainte de a se răspândi și la alte organe.

Malformații congenitale la nivelul rinichilor
Malformațiile congenitale ale tractului urinar sunt des întâlnite în rândul copiilor, acestea constituind 30% dintre malformațiile diagnosticate prenatal. Iată ce malformații congenitale pot apărea la nivelul rinichilor: agenezia renală, rinichiul supranumerar, rinichiul rotat, ectopia renală, aplazia renală, hipoplazia renală, hipoplazia renală, chistul renal, anevrismul arterei renale, fistula arterio-venoasă renală.

Medicamente care afectează rinichii
O serie de medicamente pot afecta serios rinichii, cauzând chiar insuficiență renală acută: antibioticele, unele medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale, medicamentele administrate pentru tratarea cancerului, medicamentele pentru tratarea HIV, medicamentele antiinflamatoare și cele pentru tratarea ulcerului. Drogurile precum metamfetamina și heroina afectează, de asemenea, rinichii.

Substanțe poluante care pot afecta rinichii
Studiile făcute în ultimii ani au scos la iveală faptul că expunerea îndelungată la aerul poluat crește riscul de afecțiuni renale. Potrivit specialiștilor, poluarea cauzează nefropatie membranoasă, care la rândul ei poate declanșa insuficiență renală.

Sarcina
În timpul celor 9 luni de sarcină, femeile sunt mai predispuse infecțiilor urinare. Schimbările hormonale care se petrec în organismul femeii, precum și transformările de natură fizică (mărirea în volum a uterului) predispun viitoarea mămică la infecții urinare. Din fericire, acestea pot fi tratate cu ușurință cu ajutorul unor antibiotice special concepute pentru femeile însărcinate.

Lovituri la nivelul rinichilor
Loviturile la nivelul rinichilor nu sunt numai dureroase, ci pot fi și foarte periculoase. În cazul loviturilor grave, este recomandat consultul medical de urgență.

Simptomele durerilor de rinichi

Durerile de rinichi sunt acompaniate de o serie de simptome care oferă indicații medicului cu privire la cauza durerii.

Febra
Febra apare atunci când în organism este o infecție, deci dacă te dor rinichii și ai febră poate fi vorba despre o infecție a tractului urinar.

Urinări dureroase
Atât infecțiile de tract urinar, cât și pietrele la rinichi pot cauza dureri la urinare.

Urinări sângeroase
Urinarea cu sânge poartă denumirea de hematurie. În caz de hematurie trebuie contactat de urgență medicul pentru a descoperi cauza apariției sângelui în urină. Sângele poate proveni atât de la rinichi, cât și de la nivelul ureterelor, uretrei ori a vezicii biliare.

Grețuri
Durerile cauzate de rinichi adesea vin la pachet cu senzație de greață, poate chiar și vărsături.

Oboseala
Oboseala continuă, fără o cauză anume, este adesea asociată cu ficatul și cu afecțiunile acestui organ, însă de multe ori oboseala poate avea legătură și cu afecțiunile renale.

Diaree
Durerile de rinichi pot fi acompaniate și de tulburări gastrointestinale precum diareea.

Gust metalic în gură
Gustul metalic în gură apare în caz de insuficiență renală, adică atunci când rinichii funcționează la o capacitate mai mică de 15%. Acest gust apare pentru că ureea se depozitează în gură și este transformată în amoniac de către bacteriile din cavitatea bucală.

Respirație urât mirositoare
Respirația urât mirositoare care apare odată cu durerea de rinichi poate semnala insuficiență renală din cauză că apare în urma descompunerii toxinelor în organism.

Piele uscată
Rinichii se află în legătură strânsă cu hormonii care rețin sau elimină fluide din organism. Aceste organe mențin și nivelul electrolitic echilibrat, producând urină și filtrând toxinele din sânge. În momentul în care apar afecțiunile renale, rinichii nu își mai pot îndeplini funcțiile așa cum trebuie, petrecându-se o serie de schimbări inclusiv la nivelul pielii, care devine mai uscată.

Senzație de sete
În momentul în care rinichii nu își mai îndeplinesc funcțiile cum trebuie, fluidele nu pot fi reținute în organism, ceea ce înseamnă că apar urinări extrem de dese. De aici deshidratarea și senzația acută de sete la pacienții cu afecțiuni renale.

Diagnosticarea durerilor de rinichi

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: