Milioane de oameni iau statine, prescrise de medic, pentru a-și reduce nivelul colesterolului. Aceste medicamente împiedică organismul să producă colesterol. Totodată, ele ajută corpul să reducă placa ateromatoasă sau depozitele de colesterol formate în interiorul arterelor, însă pot avea și efecte adverse.
Statinele sunt cele mai puternice medicamente care scad colesterolul LDL, adică colesteroul „rău”.. Există dovezi extinse care sugerează că terapia cu statine are un beneficiu semnificativ în ceea ce privește mortalitatea și morbiditatea atât pentru prevenirea primară, cât și pentru cea secundară a bolilor cardiovasculare.
Totuși, se pare că terapia cu statine are și câteva efecte adverse de care este bine să știi.
Înainte de a începe să iei aceste medicamente, ia în considerare sfatul medicului și reține că pot să apară aceste efecte adverse.
Efectele adverse ale tratamentului cu statine
Statinele și senzația de oboseala
Folosirea medicamentelor din clasa statinelor, precum acestea nu e lipsită de controverse sau probleme. În ultimii ani, cercetătorii au descoperit că persoanele care au urmat un tratament cu statine au raportat niveluri tot mai crescute de epuizare și de oboseală, în special după efort.
Un studiu mai vechi de la Universitatea San Diego din California a constatat că persoanele care iau statine au niveluri mai scăzute de energie decât persoanele care au luat o substanță placebo 1. Aceste efecte adverse s-au amplificat pe măsură ce doza de statine a crescut, chiar dacă, de fapt, cantitatea de statine folosită în acest studiu a fost una relativ mică.
Persoanele cu boli de inima si diabet au fost excluse din acest studiu. Subiecții și-au evaluat energia și oboseala la efort în raport cu valoarea inițială, pe o scară de cinci puncte, de la „mult mai rău” la „mult mai bine”.
Cei cărora li s-a administrat statine au fost semnificativ mai predispuși la oboseală decât cei cărora li s-a administrat placebo.
Probleme digestive
Cel mai frecvent efect secundar al statinelor sunt problemele digestive. Diareea, greața, gazele intestinale și arsurile la stomac sunt probleme asociate cu folosirea medicamentelor pentru colesterol. Aceste efecte se pot ameliora după câteva săptămâni de tratament.
Dureri musculare și deteriorarea mușchilor
Aproape toate medicamentele cu statine sunt asociate cu efecte secundare musculo-scheletice. Mialgia este cel mai frecvent simptom, iar miozita este mai puțin frecventă și asociată cu o creștere a creatinkinazei (CK) 2. Rabdomioliza este cea mai severă formă musculo-scheletică observată, cu o creștere a creatinkinazei mai mare de 10 ori față de limita superioară a normalului, cu caracteristici asociate, inclusiv mioglobinurie, insuficiență renală și anomalii ale electroliților serici.
Toate studiile majore cu statine, inclusiv meta-analize mari, au concluzionat că efectele secundare grave musculo-scheletice ale utilizării de statine sunt rare și că beneficiile generale ale terapiei cu statine depășesc acest risc mic (cu recomandările actuale pentru monitorizarea clinică atentă a pacienților).
Rabdomioliza
Acest tip de leziuni musculare care îți pun viața în pericol sunt foarte rare. Pe lângă durere, persoanele care dezvoltă rabdomioliza (un sindrom caracterizat de distrugerea țesuturilor musculare scheletice) pot să observe și alte semne: urina închisă la culoare, reducerea funcției renale și chiar insuficiență renală. Ea poate progresa până la deteriorarea ficatului și poate avea drept rezultat decesul, dacă persoana nu primește tratament corespunzător.
Risc crescut de diabet de tip 2
S-a demonstrat că statinele cresc riscul de diabet zaharat prin faptul că pot perturba căile de semnalizare a insulinei, pot afecta funcția celulelor beta pancreatice și pot contribui la creșterea rezistenței la insulină 3. O meta-analiză recentă a constatat că riscul de diabet zaharat crește odată cu utilizarea de statine mai puternice la doze mai mari.
Există dovezi care sugerează că unele statine sunt potențial diabetogene, iar riscul pare să fie legat de doza administrată. Cu toate acestea, pacienții diabetici sunt cei care beneficiază cel mai mult de terapia cu statine în ceea ce privește riscul cardiovascular. Nu există dovezi convingătoare care să indice că terapia cu statine la diabetici poate contribui la înrăutățirea controlului glicemic. În general, beneficiile de protecție cardiovasculară ale statinelor depășesc preocupările asociate cu riscul de diabet zaharat. Este important ca pacienții să fie informați despre acest risc înainte de a începe terapia cu statine și se recomandă monitorizarea de rutină a nivelurilor de glucoză din sânge.
…..
Foto: Shutterstock