Alianța Universităților Europene EUTOPIA, cu UBB membru, a fost selectată de Comisia Europeană pentru noile metauniversități transnaționale europene

Alianța Universităților Europene EUTOPIA (https://eutopia-university.eu/) din care UBB face parte  este una din cele 20 de alianțe universitare pe care Comisia Europeană le-a declarat câștigătoare miercuri, 27 iulie 2022, astfel încât, în următorii patru ani (+2 suplimentari), cu un buget inițial de peste 14 milioane de Euro, universitățile din EUTOPIA vor lucra împreună pentru a crea o metauniversitate transnațională europeană EUTOPIA, cu programe academice, personal și campusuri integrate. Din cei 20 de câștigători, 16 alianțe, între care și EUTOPIA, sunt în faza cea mai avansată la nivel european pentru a construi metauniversitățile (etapa 2), iar 4 alianțe sunt noi, în faza de debut (etapa 1).

EUTOPIA cuprinde (1) Universitatea Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca/România); (2) Vrije Universiteit Brussel (Bruxelles/Belgia); (3) Ca’Foscari University of Venice (Veneția/Italia); (4) CY Cergy Paris Université (Paris/Franța); (5) University of Gothenburg (Goteborg/Suedia); (6) University of Ljubljana (Liubliana/Slovenia); (7) NOVA University Lisbon (Lisabona/Portugalia); (8) Pompeu Fabra University-Barcelona (Barcelona/Spania); (9) Technische Universität Dresden (Dresda/Germania) și (10) University of Warwick (Regatul Unit) și beneficiază în acest demers de sprijinul unor parteneri asociați (ex. GUILD și Euronews) și de colaborarea unor parteneri globali care să beneficieze la rândul lor de leadershipul european EUTOPIA (ex. instituții din Africa, Asia și Australia).

 „Mă bucur să facem parte din EUTOPIA, alături de universități tradiționale și mai noi, unite însă de valori asumate în comun: Excelență, Incluziune, Sustenabilitate, Cooperare/Deschidere și Libertate Academică. Fără să renunțăm la brandul UBB, în viitor, în paralel, vom contribui la metauniversitatea europeană EUTOPIA, cu programe academice, personal și campusuri integrate. Așadar, nu este vorba doar despre colaborările academice clasice, ci despre integrări academice puternice.  În acest fel orașul nostru va face parte dintr-o rețea puternică de orașe europene academice (Cluj-Napoca/Bruxelles/Veneția/Paris/Goteborg/Liubliana/Lisabona/Barcelona/Dresda /Coventry-Warwick), țara dintr-o alianță academică de prestigiu, bine distribuită european (România/Belgia/Italia/Franța/Suedia/Slovenia/Portugalia/Spania/Germania/UK), iar comunitatea UBB va avea astfel un campus academic distribuit în Europa, care va facilita formarea și circulația creierelor/cunoașterii, în spiritul ”Sapere Aude””, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Rectorul UBB adaugă că, „după acceptarea UBB în GUILD în 2020 (https://www.the-guild.eu/ – organizația unora dintre cele mai importante universități europene ”world-class”), după auditul QS din 2021 (QS***** – care confirmă statul ”world-class” de cinci stele al UBB) și distincția europeană HR for Excellence in Research din 2021 (care confirmă la UBB bunele practici europene în cercetare), în 2022, prin EUTOPIA, UBB participă la construirea unei metauniversități europene transnaționale cu unele din cele mai puternice universități din Europa. Reunind aceste realizări – alături de poziționarea în metarankingul național ca prima universitate a țării în ultimii 7 ani, deși această referință este pentru noi mai ales una de benchmarking, nu de premiere -, UBB atinge astfel probabil cel mai puternic moment de dezvoltare în istoria începută din 1581, reflectând astfel exemplar nu doar valorile sale academice de ”Traditio et Excelenția”, dar confirmând plenar angajamentul nostru academic mai complex: ”Traditio Nostra Unacum Europae Virtutibus Splendet!” Este important să înțelegem cu toții acest lucru și să ne ridicăm la înălțimea șansei istorice, de dragul nostru, de dragul istoriei Alma Mater Universitas Claudiopolitana, de dragul orașului și țării și, mai ales, de dragul generațiilor care vor veni să definească această comunitate academică de tradiției și excelență. Am ajuns aici împreună prin ce am făcut și prin ce au făcut alții înaintea noastră, să continuăm așadar să facem împreună ceea ce trebuie făcut!”. 

EUTOPIA a fost selectată și finanțată de Comisia Europeană în prima competiție de acest gen organizată în 2019, alături de încă 17 alianțe universitare, pentru a pilota posibilitatea unei metauniversități transnaționale europene. Din 2021, la invitația EUTOPIA, UBB a devenit membru al alianței, iar faza pilot (etapa 1) se transformă acum într-un demers programatic (etapa 2). Alături de UBB alte câteva universități românești au ajuns în această fază avansată (etapa 2), altele se află în alianțe aflate încă în faza de pilotare (etapa 1), iar unele intenționează să aplice pentru acest mecanism în oportunitățile viitoare.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 441 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.

Leave A Comment

%d bloggers like this: