Afinele, comorile din padure

July 14, 2022
335 Views

 

Afinele umplu piețele în timpul verii, în două variante: cele de pădure și cele de cultură. Cele de pădure sunt mai mici, mai închise la culoare, puțin mai acrișoare și mai aromate. Cele de cultură sunt mai mari, cu o culoare mai deschisă, spre violet, și cu o aromă mai puțin intensă.

Indiferent pe care le alegi spre consum, te poți bucura de aceleași beneficii, cu condiția ca afinele să fie cât mai proaspete. În afara sezonului cald, poți opta și pentru afine congelate, care păstrează aproximativ 90% dintre substanțele nutritive.

Ce nutrienți și vitamine conțin afinele?
Aceste fructe mici și gustoase sunt extrem de bogate în antioxidanți și vitamina C, esențiale pentru un sistem imunitar puternic și pentru lupta cu toxinele din mediu. Pe lângă acestea, afinele conțin și vitamine din complexul B, vitaminele A și E, vitamina K, fier, calciu, mangan, zinc, fosfor, seleniu și cupru. Datorită acestui mix unic de vitamine și minerale, afinele pot fi numite fără rețineri unele dintre cele mai sănătoase fructe pe care le putem include în dieta zilnică.

Ce cantitate de afine poți consuma?
Recomandarea noastră este să consumi câte un pumn de afine de cel puțin 2-3 ori pe săptămână, în plin sezon. Avantajul este că le poți folosi în mai multe feluri: în sucuri sau smoothie-uri, în deserturi, în salate de fructe, salate cu legume și brânzeturi, în iaurt amestecat tărâțe, în bolul cu fulgi de ovăz cu lapte sau le poți mânca pur și simplu crude, ca gustare între mese.

Beneficii afine
Afinele sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri în scopuri terapeutice, începând de la tratarea infecțiilor și până la combaterea inflamației și a durerilor articulare.

Afinele topesc grăsimea de pe abdomen
Cercetările arată că afinele pot ținti grăsimea fix în locurile cele mai importante. Mai multe studii științifice au dovedit că afinele nu doar te ajută să slăbești, dar fac minuni în cazul persoanelor cu grăsime acumulată în zona abdominală. Toate aceste puteri se datorează complexului de antioxidanți și proprietăților diuretice. Afinele stimulează metabolismul astfel încât să ardă din depozitele de grăsime pe care le are deja. Așadar, poți include afinele în regimul tău de slăbire.

Afinele reglează tranzitul intestinal
Bogate în fibre, afinele sunt importante și pentru sistemul digestiv. Și când spunem bogate în fibre, ne referim la 4-5 grame într-o singură cană de afine. Dacă le combini și cu cereale integrale și iaurt, deja ai o porție și mai mare de fibre, suficientă pentru o zi.

Fibrele, antioxidanții și alte substanțe active din afine reglează digestia, echilibrează flora intestinală și te scapă de probleme digestive precum indigestia, constipația, diareea sau crampele. De asemenea, afinele ajută procesul de detoxifiere inițiat de rinichi și ficat.

Afinele te apără de boli neurologice, cardiovasculare și de cancer

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: