Ultimele știri
Poza zilei (June 14, 2024 8:36 am)
A plouat la Cluj (June 14, 2024 7:44 am)
Poza zilei (June 13, 2024 7:28 am)

Număr impresionant de vizitatori la muzeele Consiliului Județean, cu ocazia Nopții Muzeelor 2022

Muzeele aflate sub autoritatea Consiliului Județean Cluj au participat sâmbătă, 14 mai 2022, la evenimentul european Noaptea Muzeelor, ediția a XVIII-a. Cu acest prilej, Muzeul de Artă Cluj-NapocaMuzeul Etnografic al Transilvaniei, precum și Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea au putut fi vizitate gratuit. Pe lângă expozițiile înscrise în programul lunii mai, muzeele și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, serviciu de specialitate din cadrul forului administrativ județean, au găzduit și evenimente special destinate acestei ocazii.

Astfel, Muzeul Etnografic al Transilvaniei a organizat o serie de manifestări, derulate la sediul instituției – Palatul Reduta, secția pavilionară, situată pe str. Memorandumului nr. 21. Cei nu mai puțin de 5.447 de vizitatori care au participat la ediția din acest an a Nopții Muzeelor, au avut posibilitatea de a vizita Palatul Reduta conform programului 18.00-00.00.

         Cei prezenți au avut oportunitatea de a admira lucrări expuse atât în cadrul expoziției permanente, cât și în cadrul expozițiilor temporare: ,,Mărturii ale trecutului. Textile din colecția etnografică a contesei Bethlen Anikó”, ,,Tehnici inovative de valorificare a patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei”, ,,Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor”, ,,Construcții de lemn din Bucovina”. Cu ocazia vernisării expoziției ,,Construcții de lemn din Bucovina” a fost inaugurată și Galeria Cellarium.

         De asemenea, vizitatorii au luat parte și la lansarea volumelor 6 și 7 ale seriei ,,Povești despre Cluj”, publicate sub egida Asociației Vechiul Cluj, în prezența autorilor și coordonatorilor seriei. Tot cu acest prilej au fost prezentate cele mai recente volume ale traducerii în limba română a ,,Istoriei Clujului”, de Jakab Elek, în prezența editorului și traducătorului acesteia, istoricul Attila Varga. Evenimentul Noaptea Muzeelor a găzduit și întâlnirea cu autorii website-ului www.istoriaclujului.ro, realizat de elevii Colegiului Național George Barițiu, coordonați de profesorul de istorie Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca și-a întâmpinat publicul vizitator cu un program de expoziții care au pus în valoare nu numai patrimoniul cultural al muzeului, ci și creațiile artiștilor contemporani, fiind deschis în intervalul 19.00 – 00.00.

Cei 16.800 de participanți care au străbătut sălile muzeului au vizitat atât expoziția permanentă, Galeria Națională, cât și expozițiile temporare: ,,Premiile Crama Oprișor pentru desen contemporan”, care a adus în atenția publicului creații ale tinerilor artiști, ,,Vargha Mihály. Expoziție de sculptură” a artistului cu același nume, expoziția ,,Amurg”, o incursiune în lumea Maramureșului, și ,,Mapping Frames”, care a cuprins creații ale artiștilor contemporani din centrul de artă Cluj-Napoca și nu numai.

Cea de-a XVIII-a ediție a Nopții Muzeelor celebrată la Muzeul Memorial „Octavian Goga” a reunit la sediul muzeului din localitatea Ciucea peste 430 de vizitatori. Programul serii a cuprins, pe lângă vizitarea expozițiilor permanente, expoziții temporare, dar și momente tradiționale realizate în baza unei colaborări cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, ambele instituții de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj.

Tema din acest an a Nopții Muzeelor de la Muzeul ,,Octavian Goga” a fost ,,Lecție deschisă” iar acțiunea în sine, care a debutat la ora 18.00, a cuprins inclusiv comunicarea ,,Prietenia exemplară dintre Octavian Goga și Ady Endre”.

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, serviciu de specialitate din cadrul Consiliului Județean Cluj, a susținut sâmbătă, 14 mai 2022, evenimentul Noaptea Muzeelor, desfășurându-și activitatea conform unui program prelungit, în intervalul orar 09.00 – 00.00. Turiștii și publicul interesat au fost informați asupra principalelor expoziții și activități desfășurate de muzeele județului Cluj participante la acest eveniment. Toate persoanele care au vizitat Centrul National de Informare şi Promovare Turistică Cluj cu ocazia acestui eveniment au beneficiat atât de informații cât și de materiale de promovare – albume, pliante, broșuri, CD-uri, hărți, semne de carte, materiale promoționale – a obiectivelor turistice din județ, în vederea creșterii circulației turistice locale și regionale.

Leave A Comment