Postul te poate îngrășa, dacă nu îl ții corect, iar dacă ești supraponderal, orice kilogram în plus este dăunător. Iată de ce te predispune postul la îngrășare, ce să mănânci de post și cum poți evita acumularea kilogramelor în plus în timpul acestuia.
Dacă persoanele care țin post ar adopta o dietă echilibrată în timpul acestei perioade, riscul de îngrășare ar fi inexistent. Însă cei mai mulți oameni fac alegeri greșite în timpul postului, favorizând astfel acumularea kilogramelor în plus. În ce capcane poți cădea în timpul postului și ce să mănânci de post ca să nu te pomenești cu kilograme în plus afli în rândurile de mai jos.
Greșeli frecvente în timpul postului
Iată cele mai frecvente greșeli pe care le poți face în timpul postului:
Nu înlocuiești proteina animală
Proteinele mențin senzația de sațietate preț de 4-6 ore, în comparație cu carbohidrații, care sunt digerați în 1-4 ore. Acest lucru înseamnă că proteinele îți vor potoli foamea pentru câteva ore și te vei putea concentra mai bine pe activitățile tale. În timpul postului, când proteinele animale din carne sau brânză sunt interzise, le poți înlocui cu proteine vegetale din linte, năut, nuci sau tofu. În zilele cu dezlegare la pește, consumă neapărat o porție de pește cu legume preparate pe grătar sau la aburi, de exemplu.
Mănânci prea multe alimente bogate în amidon (carbohidrați)
Pentru a-ți potoli foamea în zilele de post, e posibil să îți orientezi atenția către porții mari de cartofi sau de paste, care nu doar că sunt bogate în calorii, dar sunt totodată și digerate mai rapid. Asta înseamnă că vei fi nevoit să mănânci din nou la scurt timp, chiar dacă ai consumat o masă extrem de calorică. Alege, mai degrabă, să combini legumele cu amidon cu cele fără și cu proteine pentru a avea mai mult timp senzația de sațietate (de exemplu, salată de fasole, orez brun, salată verde, roșii și zeamă de lămâie).
Mănânci prea multe alimente procesate
Pateul vegetal, zacusca din comerț, dar și mozzarella vegetariană sau alte produse alimentare înlocuitoare de carne sau de brânză nu numai că sunt nesănătoase, însă te și îngrașă, fiind bogate de obicei în zahăr și în grăsimi nesănătoase. Încearcă să mănânci, în timpul postului, alimente cât mai naturale și mai puțin procesate, iar pe cele procesate mai rar, de poftă.
Ai senzația că mâncărurile vegetariene sunt mai sărace în calorii, așa că mănânci mai mult
Cu toate că multe ingrediente sau preparate vegetariene sunt sănătoase, acestea pot avea un aport caloric destul de mare. Nucile și uleiurile vegetale vin cu multe calorii la pachet. De pildă, o cană de varză kale fiartă conține nu mai mult de 35 de calorii, însă dacă sotezi varza kale în ulei de măsline, ai obținut un preparat cu un aport caloric care poate ajunge la 275 calorii. De asemenea, dacă adaugi un avocado întreg în sandvișul pe care îl mănânci la micul dejun, ar trebui să știi că acesta poate aduce un surplus de 200 de calorii.
…..
Foto: Shutterstock