Premierul Nicolae Ciuca a anunțat, în debutul ședinței de Guvern , noi măsuri menite să ducă la descurajarea celor care incendiază vegetația uscată pe câmpuri. Acesta este un obicei larg răspândit, în această perioadă, înainte de lucrările agricole de primăvară. Pe de altă parte, incendiile de vegetație se răspândesc cu repeziciune și pot scăpa de sub control.

Este nevoie de intervenții susținute pentru stingerea lor, iar acest lucru generează costuri foarte mari. Aceasta fără a mai pune la socoteală pagubele pe care le pot produce.

În acest context, Ministerul Mediului a propus un proiect de Ordonanță de Urgență prin care incendierea vegetației uscate să fie pedepsită cu închisoarea.

„Sunt trei acte normative pe care Ministerul Mediului  le-a înaintat spre aprobare în ședința de guvern.  Primul se referă la măsuri menite să combată episoadele repetate de incendiere a vegetației, inclusiv a celor din apropierea Capitalei. Prin actul normativ supus spre adoptare, aceste fapte vor fi încadrate în categoria infracțiunilor”, a declarat premierul Nicolae Ciucă în debutul ședinței de guvern de miercuri, 6 aprilie.

Proiectul legislativ propuse de Ministerul Mediului

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a propus un proiect de OUG prin care inteționează să incrimineze incendierea oricărui tip de deșeu, substanță sau obiect.

Proiectul introduce în OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor o prevedere care interzice incendierea deșeurilor, făcând referire și la arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

Incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect va fi considerată infracțiune și va fi pedepsită cu închisoarea de la trei la cinci ani sau cu amendă. În prezent, OUG 92/2021 stabilește că arderea deșeurilor poate aduce persoanelor fizice amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 lei. Acestea cresc în cazul persoanelor juridice de la 50.000 până la 70.000 lei.

La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, a fost înregistrată la Senat o propunere legislativă ce viza, printre altele, pedepse mai aspre pentru cei care incendiază deșeuri sau substanțe periculoase. Pedeapsa propusă de inițiatorii propunerii era cuprinsă între șase luni și trei ani de închisoare.