Despre ceaiul de salvie se spune că ar fi eficient în combaterea, prevenirea sau ameliorarea anumitor afecțiuni și simptome. Printre acestea, bufeurile la menopauză, arsurile la stomac, tusea, durerile în gât, nivelul crescut de colesterol sau tulburările de memorie.
Deși cercetările privind ceaiul de salvie sunt limitate, există câteva dovezi, pe un număr mic de persoane studiate, că acesta ar putea avea anumite efecte benefice. La fel ca în cazul oricăror tipuri de ceaiuri sau suplimente, aceste informații trebuie luate „cu un grăunte de sare”. Altfel spus, nu cădeți în mirajul plantelor-minune care vindecă orice, dar nici nu excludeți ipoteza ca acestea să aibă potențial benefic. Ce face bine altuia nu înseamnă că, automat, va face bine oricui!
Iată ce informații se cunosc despre beneficiile ceaiului de salvie, eventualele reacții adverse și contraindicațiile acestuia.
Ceaiul de salvie și simptomele menopauzei
Un studiu preliminar ale cărui rezultate au fost publicate în revista Advances in Therapy arată că ceaiul de salvie ar putea reduce la jumătate incidența bufeurilor și a transpirației excesive la menopauză, dacă este consumat timp de 4 săptămâni.
Acest efect poate fi pus pe seama efectului benefic la nivel hormonal al substanțelor conținute de salvie.
Trebuie menționat însă că eșantionul studiat a inclus doar 71 de femei și rezultatele au fost raportate de subiecți, nu măsurate concret prin analize medicale, deci pot fi subiective. Sunt necesare în acest sens studii de amploare care să respecte criteriile de referință pentru a exclude efectul placebo în raportarea efectelor benefice.
Gargara cu ceai de salvie și mucozita orală
Un studiu-pilot publicat în Complementary Therapies in Medicine arată că gargara cu ceai de salvie poate ameliora simptomele mucozitei orale, o afecțiune cu care se confruntă frecvent pacienții care fac chimioterapie sau radioterapie în zona capului și gâtului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a valida beneficiile ceaiului de salvie în ceea ce privește reducerea riscului de mucozită orală.
Terapiile împotriva cancerului pot avea ca efecte adverse dezvoltarea unor leziuni inflamatorii și ulcerative la nivelul cavității orale. Zonele cele mai afectate de mucozită orală sunt interiorul obrajilor și buzelor, palatul moale, planșeul bucal, limba.
Mucozita orală se manifestă prin:
-zone înroșite, inflamate în gură, pe limbă, gingii
-senzație de arsură la nivelul gurii
-dificultate la înghițirea alimentelor sau în procesul de respirație
-lipsa de salivă și senzația de gură uscată (xerostomie)
-sensibilitate crescută la alimente reci, calde sau picante
-sângerări
-dureri și disconfort
Ceaiul de salvie, colesterolul și glicemia
…..