1,4 milioane de români lucrează fără forme legale. ANAF intensifică verificările

March 19, 2022
314 Views

Începând cu jumătatea lunii martie, controalele asupra operatorilor economici vor fi intensificate, conform Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), informează casa de avocatură ONV Law.

Aceasta derulează o campanie comună cu organele de control din cadrul Inspecţiei Teritoriale a Muncii (ITM), pentru identificarea companiilor care încalcă legea, iar munca nedeclarată este principala ţintă a autorităţilor, fenomen prin care este prejudiciat bugetul de stat, conform unei analize ONV LAW.

Pe de altă parte, autorităţile fiscale intenţionează să combată şi munca subdeclarată, denumită şi „munca la gri”, prin care sunt disimulate remuneraţiile nete acordate salariaţilor, acestea fiind în realitate mai mari faţă de cele stipulate în documentele financiar – contabile.

La nivel naţional, doar în săptămâna 25 februarie – 03 martie, au fost efectuate 2.642 de astfel de controale, potrivit raportărilor Inspecţiei Muncii, iar cuantumul amenzilor se ridică la 2.656.100 de lei. Cele mai frecvente abateri constatate de organele de control au fost:

– primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă;
– primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor de muncă part-time;
– neacordarea sporurilor de repaus săptămânal, spor de noapte, lipsa compensării cu zile libere sau spor pentru muncă prestată în zile de sarbatoare legală;
– nerespectare măsurilor organizatorice sau de igienă pentru prevenirea infectării cu virusul Sars-Cov-2;
– lipsa revizuirii evaluării riscurilor în contextul infectării cu noul coronavirus.

Potrivit raportărilor Consiliului Fiscal, în România, circa 1,4 milioane de persoane lucrează fără forme legale. Domeniile, în care aceste fenomene sunt tot mai des întâlnite, sunt construcţiile, serviciile de protecţie şi pază, în rândul atelierelor auto sau comerţ.

“Nu în ultimul rând, persoanele care desfăşoară activităţi fără forme legale nu pot beneficia de protecţie socială,” declară Av. Lorena Ciobanu, Partener în cadrul ONV LAW.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: