Jocurile de cuvinte datează din cele mai vechi timpuri, iar frumusețea acestora este valorificată de cele mai multe ori în problemele de tot felul care sunt publicate în revistele de profil. Aceste jocuri reprezintă în sens strict efectul produs de asemănarea fonică perfectă sau imperfectă a unor cuvinte care au sensuri și scrieri diferite sau identice, așa cum este cazul paronimelor sau omonimelor.
Există însă o categorie de cuvinte sau de fraze mai aparte, care au o caracteristică specială și care se regăsesc atât în limba română, cât şi în alte limbi.
Este vorba despre palindrom.
Ce este palindromul
Palindromul este un termen filologic care provine de la cuvintele grecești palin, care înseamnă „din nou”, şi dromos, care are sensul de „drum”.
Conform definiției din Dicționarul Explicativ al Limbii Române, palindromul denumește un cuvânt sau un grup de cuvinte care poate fi citit de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și schimbe forma și fără să-și piardă sensul.
Altfel spus, palindromul este un cuvânt simetric, adică este un cuvânt care se citeşte la fel indiferent de la care capăt porneşti.
De asemenea, unii oameni consideră că în categoria palindromurilor intră şi cuvintele care citite de la stânga la dreapta înseamnă un lucru, iar atunci când sunt citite de la dreapta la stânga își schimbă atât forma, cât şi înțelesul. Când a apărut palindromul
Când a apărut palindromul
Istoricii atribuie primele palindromuri poetului grec Sotades din Maronea (c. 276 î.Hr.), care a trăit în Egiptul Antic în timpul regelului Ptolemeu Philadelphul.
Legenda spune că Sotades a scris la acea vreme o satiră veninoasă la adresa lui Ptolemeu, iar acesta s-a înfuriat atât de tare încât a ordonat ca poetul să fie închis într-o ladă şi aruncat în mare. Din poemele lui Sotades nu s-au păstrat însă prea multe fragmente, iar acestea nu conţineau niciun palindrom.
Din perioada Greciei Antice ne-a rămas palindromul Nispon anomimata mi monan opsin. Acesta apărea pe fântânile publice și însemna „Să te speli de păcate, nu doar pe faţă”.
Acest palindrom avea să apară și mai târziu, în secolul al VI-lea d.Hr., însă scris diferi: Niyon anomhmata, mh monan oyin. Acesta a fost descoperit gravat pe un bazin din faţa moscheii Sfânta Sofia din Istanbul.
Palindromul era un termen cunoscut și în timpul Imperiului Roman. Cel mai cunoscut este In girum imus nocte et consumimur igni, care se traduce prin „Intrăm noaptea în cerc şi suntem consumaţi de foc”. Se spune că acesta descria acţiunea moliilor.
Un alt palindrom celebru latin Sator Arepo tenet opera rotas s-ar traduce, conform unor interpretări, prin „Cultivatorul Arepo ţine lucrul pe roată”. Textul a fost descoperit la Pompei, unde fusese îngropat în urma erupţiei vulcanului Vezuviu, în anul 79 d.Hr.
Acesta a fost scos la iveală sub forma unei formule magice inscripţionată pe pietre funerare, pe săbii și pumnale, precum şi pe unele obiecte de podoabă ca broşe și medalioane.
Exemple de palindromuri românești
Cele mai simple sunt palindromurile care au o singură silabă și care sunt alcătuite fie dintr-o vocală flancată de două consoane, fie dintr-o consoană încadrată de două vocale.
În prima categorie sunt incluse cuvintele BOB, CUC, COC, DUD, PUP, SUS, etc., iar în cea de-a doua intră cuvinte ca APA, UNU sau AȘA. Există și câteva prenume palindromice ca ANA, ADA, AVA sau OTTO, dar și nume precum ANINA.
…..