Propunere legislativă: Ajutorul judiciar pentru persoanele cu venituri mici să fie dat în valoare procentuală din salariul minim, nu sumă fixă ca în prezent

February 17, 2022
155 Views

Deputatul USR, Mihai Badea anunță că a depus o propunere legislativă, împreună cu deputatul Oana Murariu, prin care propune înlocuirea pragurilor fixe pentru acordarea ajutorului judiciar cu valori procentuale din salariul minim brut. Badea susțină că prin acestă măsură se dublează valoarea nominală a ajutorului judiciar și că în acest fel ajutorul va fi corelat cu evoluția economiei și a monedei naționale.

Redăm mai jos postarea pe Facebook a deputatului USR:

”Am depus astăzi la Camera Deputaților o propunere legislativă de modificare a OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă. Această inițiativă, la care am lucrat împreună cu doamna deputat Oana Murariu, vine să garanteze liberul acces la justiție pentru un număr mai mare de cetățeni decât în prezent, prin achitarea de către stat a cheltuielilor de judecată în numele acestora.

În România, mulți oameni mor cu dreptatea în mână din simplul motiv că nu-și permit să suporte costurile pe care le presupune susținerea unui proces civil. Taxele judiciare de timbru, împreună cu onorariile avocaților, experților tehnici judiciari și executorilor judecătorești, ajung uneori la sume disproporționat de mari față de veniturile justițiabililor, care se văd nevoiți să asiste neputincioși la pierderea unor drepturi și interese legitime.

Actul normativ care se presupune că trebuie să-i ajute este vechi de 14 ani, iar pragurile de venit în funcție de care se acordă ajutorul public judiciar au fost reduse semnificativ în 2011 și ulterior s-au depreciat puternic din cauza inflației și a scăderii puterii de cumpărare a leului. Pe cale de consecință, în prezent există mult mai puține persoane eligibile decât la momentul adoptării ordonanței de urgență, prin care a fost transpusă în dreptul intern o directivă europeană având ca obiect tocmai stabilirea unor norme minime comune privind asistența judiciară….”

…..

Foto : G4Media.ro

Leave A Comment

%d bloggers like this: