Ți s-a întâmplat ca vertijul sau, în termeni populari, amețeala să te împiedice să duci la capăt îndatoririle tale zilnice? Aceste senzații apar atunci când experimentezi iluzia de mișcare rotatorie. Se poate manifesta atunci când ești în mișcare și ai senzația că lucrurile se învârtesc în jurul tău, dar și atunci când ești în repaos.
Vertijul se poate clasifica în funcție de problemele tale de sănătate:
Vertij periferic – atunci când este afectată urechea internă (otite – inflamații de natură bacteriană sau virală ale urechii interne),
Vertij central – apare secundar afecțiunilor de truchi cerebral sau cerebel (traumatisme cranio-cerebrale, scleroză multiplă, AVC, tumori cerebrale, migrene, dar și din cauza consumului de alcool și stupefiante).
Responsabili pentru echilibrul mamiferelor sunt otoliții. Descoperă în acest articol ce sunt, care este structura lor, unde se află și ce boli sunt legate de ei.
Ce sunt otoliții?
Otoliții sunt niște granule mici din material solid responsabili pentru detectarea gravitației și accelerației organismelor. În cele mai multe cazuri sunt compuși din calciu carbonat sau amidon. În cazul mamiferelor și mai ales al oamenilor, otoliții sunt poziționați în urechea internă. Scopul lor este să regleze echilibrul.
Otoliții aparțin statoliților. Ei se găsesc în toate viețuitoarele și au scopul de a controla poziția organismului. După cum am mai menționat, la mamifere stabilesc simțul echilibrului. La pești, însă, al auzului. În cazul altor mamifere, se mai numesc și otoconii. Otoconiile sunt biomateriale anorganice sub formă de calcit atașate firelor de păr ale celulelor senzoriale, unde indică direcția către centrul pământului. Aceste boabe de calcit permit percepția forțelor de tracțiune, de comprensiune și de forfecare.
Funcția și sarcinile otoliților
Otoliții au funcția de a menține organismul în echilibru. Acum urmează să explic, în detaliu, cum funcționează. Granulele din calcit încorporate în structura gelului sunt supuse unor forțe mecanice, precum cea gravitațională și forțelor de compresie. Sub influența lor, fluidul este deplasat în secțiunile organului vestibular. Din acel punct, stimulii de mișcare se deplasează prin granulele de calcit până la cilii senzoriali. Aceștia trimit, la rândul lor, stimulul către celulele senzoriale ale organului vestibular. Astfel, acest organ declanșează un reflex care aduce corpul într-o poziție normală.
Trebuie menționat că mișcarea granulelor de clacit este produsă de inerție în momentul în care viteza este accelerată sau decelerată. Dacă acest sistem nu ar funcționa corespunzător ar rezulta pierderea orientării și, bineînțeles, a echilibrului.
Coordonarea mișcărilor complicate și echilibrul corpului sunt date de otoliții din urechea internă.
…..
Foto: Shutterstock