Sondaj Inscop: Percepția românilor față de UE s-a îmbunătățit semnificativ față de luna septembrie. Totuși, 25% din respondenți ar fi de acord cu ieșirea din UE

February 1, 2022
297 Views

Percepția privind avantajele aderării la Uniunea Europeană s-a îmbunătățit semnificativ comparativ cu luna septembrie 2021, revenind la un nivel înregistrat anterior crizei politice de la finalul anului trecut, arată un sondaj Inscop.

Sondajul arată că trei pătrimi din populație respinge atât ieșirea României din Uniunea Europeană, cât și ideea destrămării Uniunii Europene, motivațiile fiind cât se poate de pragmatice. Chiar și cei care cred că interesul național este prioritar în fața regulilor europene sunt de părere, în proporții covârșitoare, că este totuși în interesul național al țării ca România să rămână membră a Uniunii Europene.

”Per ansamblu, depășirea crizei politice de anul trecut, formarea unei coaliții largi, stabile, dar și sentimentul de insecuritate provocat de Rusia au revitalizat adeziunea la valorile și reperele euro-atlantice”, arată Remus Ștefureac, directorul Inscop.

Rezultatele sondajului:
Avantaje vs. Dezavantaje ale aderării la UE

Punând în balanță toate implicațiile asupra vieții economice și sociale, asupra familiei și vieții personale, 54,9% dintre cei chestionați (față de 47,2% în septembrie 2021, 56,2% în iunie 2021 și 61,4% în martie 2021) consideră că aderarea României la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje, în timp ce 40,8% sunt de părerea contrarie (față de 46,1% în septembrie 2021, 35,1% în iunie 2021 și 35,2% în martie 2021). Nu știu sau nu răspund la această întrebare 4,3%.

Ieșirea României din Uniunea Europeană (Ro-Exit)

71,7% dintre români se opun ideii ca România să iasă din Uniunea Europeană, în timp ce 25,2% ar fi de acord cu o asemenea perspectivă și 3,1% nu știu sau nu răspund.

Destrămare UE

75,3% dintre respondenți nu ar dori ca Uniunea Europeană să se destrame în următorii ani. 19% își doresc o asemenea evoluție, iar 6,7% nu știu sau nu răspund.

Rolul UE în dezvoltarea economică a României

…..

1 Comments

  1. 1 februarie 2022 – CLUJ AM: Sondaj Inscop: Percepția românilor față de UE s-a îmbunătățit semnificativ față de luna septembrie. Totuși, 25% din respondenți ar fi de acord cu ieșirea din UE said: "[…] Pentru mai multe detalii: https://cluj-am.ro/2022/02/01/sondaj-inscop-perceptia-romanilor-fata-de-ue-s-a-imbunatatit-semnifica… […]".

Leave A Comment

%d bloggers like this: